Tak for kaffe

Starbucks

Den britiske avis The Guardian beskriver søndag den 1. marts 2020 en undersøgelse, der er dokumenteret af TV-stationen Channel 4, som viser børn under 13 år, der på kaffefarme i Guatemala arbejder på at levere kaffebønner til kaffegiganterne Starbucks og Nespresso.

Børnearbejde

Dokumentaren viser børnene under oprørende forhold arbejde i op til 40-timers arbejdsuger til ekstremt lav løn, hvor de blev betalt alt efter, hvor mange kaffebønner de kunne samle. Nogle fik en dagløn svarende til ca. 43 kr., mens andre blev betalt så lidt som 3 kroner om dagen.

Starbucks og Nespresso

I dokumentaren blev der besøgt syv kaffefarme, der havde forbindelse til Nespresso, mens der blev besøgt fem med forbindelse til Starbucks. Der blev fundet børnearbejde på alle farme.

Både Starbucks og Nespresso har udtalt til dokumentaren, at de har nultolerance, når det kommer til børnearbejde.

George Clooney

George Clooney, der i flere år har ageret som Nespressos ansigt udadtil, men som også har sæde i Nespressos råd for bæredygtighed, har udtrykt skuffelse over fundet af børnearbejdere: “Jeg var overrasket og deprimeret over at se denne undersøgelse. Det er klart, at bæredygtighedsrådet og Nespresso skal have rettet noget op, og det vil ske. Jeg håber, de undersøgende journalister vil fortsætte deres arbejde og fortælle os, hvis forholdene ikke forbedres”.

Nespressos administrerende direktør, Guillaume Le Cunff, mener også at der skal forbedres på området: ”Hvor der er påstande om, at vores høje standarder ikke er opfyldt, handler vi straks. I dette tilfælde har vi igangsat en grundig undersøgelse for at finde ud af, hvilke kaffefarme der blev undersøgt, og om de leverer til Nespresso. Vi vil ikke genoptage køb af kaffe fra dette område, før undersøgelsen er afsluttet”, sagde han siger han til Channel 4.

Starbucks har ligeledes udtalt, at virksomheden vil undersøge forholdene og tage de rette foranstaltninger.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s