Gør vi nok for at begrænse risikoen for udbredelse af Corona-virus i Danmark?

Corona-virus
Fredag den 31. januar 2020 erklærede Verdenssundhedsorganisationen, World Health Organization, WHO, at Corona-epidemien var en folkesundhedsmæssig krise af international betydning (”a global emergency”) fordi den dødelige Coronavirus – 2019-nCoV – fortsat spredtes udenfor Kina.

Der er bekræftede tilfælde af Corona-smittede i Kina, Frankrig, Tyskland, Italien, Finland, Nepal, Vietnam, Thailand, Taiwan, Singapore, Malaysia, Cambodja, Sydkorea, Japan, Filippinerne, Sri Lanka, Indien, De Forenede Arabiske Emirater, Rusland, Storbritannien, Sverige, Spanien, Australien, USA og Canada.

Samtidig fortsætter epidemien sin udbredelse i Kina.

Der er nu bekræftet 89 nye dødsfald som følge af det smitsomme coronavirus i Kina. Dermed er i alt 811 personer døde af virussen i landet siden midten af december.
Det oplyser de kinesiske sundhedsmyndigheder natten til søndag dansk tid.
Der er samtidig bekræftet 2656 nye smittetilfælde i Kina, hvormed det samlede antal smittede stiger til 37.198.
Hovedparten af de smittede befinder sig i Wuhan, Hubei-provinsens hovedby, hvor virusset har sit epicenter.

State of emergency
Allerede fredag den 31. januar 2020 erklærede USA Corona-virussen som en national nødsituation, hvor der blev indført indrejseforbud for udlændinge, der kom fra Kina eller for nylig havde besøgt Kina.
Amerikanske statsborgere, der inden for de sidste 14 dage havde besøgt den kinesiske Hubei provins interneres i karantæne i 14 dage, der svarer til inkubationsperioden for Coronavirus.

Andre lande som Australien, Israel, New Zealand, Japan, Filippinerne, Rusland, Pakistan og Italien har ligeledes indført indrejseforbud for kinesere og udlændinge, der har været i Kina. Landenes egne statsborgere, der har besøgt Kina, bliver ved ankomsten til hjemlandet tvunget i karantæne i 14 dage.
I mange lande, der ikke har indført et decideret indrejseforbud, bliver alle rejsende fra Kina tvunget i 14 dages karantæne.

Italien
Italien erklærede fredag den 31. januar 2020 officielt, at der nu var tale om en national nødsituation (stato di emergenza). Det skete efter at der var 2 mulige smittede på et krydstogtskib med 7.000 passagerer i havnebyen Civitavecchia nord for Rom. Inden havde man i Rom konstateret, at 2 kinesiske turister var smittede. Det har vakt opmærksomhed, at en bar i et turistområde i nærheden af det hotel kineserne boede på, har opsat skilte om at kinesere nægtes adgang til baren.
I øjeblikket er to krydstogtskibe med tusindvis af passagerer efter fund af Coronavirus sat i karantæne i henholdsvis Hong Kong og i Yokohama i Japan.
Krydstogtskibet Diamond Princess, der ligger for anker ved Yokohama, havde torsdag den 6. februar 2020 registreret 61 smittede, hvoraf 21 er japanere.

Hong Kong
I Hong Kong er der indtil videre rapporteret om 15 tilfælde af Coronavirus og 1 dødsfald.
Premierminister Carrie Lam annoncerede først, at ti af de tretten grænseovergange ville være lukket. Lukning af hele grænsen til Kina blev af Lam beskrevet som “upassende og upraktisk” og “diskriminerende”.
Beslutningen om ikke helt at lukke grænsen til Kina udløste omfattende strejker blandt sundhedspersonale i Hong Kong.
Den 5. februar 2020 blev det oplyst, at Hong Kongs politiske leder, Carrie Lam, bøjer sig for massivt pres for at gøre mere for at forhindre Corona-virusset i at brede sig i byen.
Hongkong sætter nu alle rejsende fra Kina i to ugers karantæne.

Afrika
I Afrika med en befolkning på 1,2 mia. mennesker er der bare 6 laboratorier, der kan teste for Corona-virus. Afrikanske regeringer arbejder på højtryk for at øge beredskabet, herunder at bygge faciliteter for isolation af smittede. Der er imidlertid et udækket behov for instruktion af et uforberedt sundhedssystem, og i baggrunden er der stadig erindringen om Ebola-epidemien fra 2014 til 2016, hvor omkring 11.000 omkom.

Udsigt til pandemi?
Avisen New York Times skrev allerede mandag morgen, at flere læger advarer om, at udbruddet af Coronavirusset har udsigt til at blive en pandemi, hvilket betyder, at epidemien i Kina vil sprede sig til resten af verden.
Ifølge New York Times anslår forskellige beregningsmodeller, at der allerede er mindst 100.000 smittede, og skønt det nye Corona-virus ikke smitter lige så let som almindelig influenza, så har det vist sig betydeligt mere smitsomt end Sars.

Kraftige børsfald
Investorer verden over begynder nu for alvor at frygte, at Coronavirussets fortsatte udbredelse kan føre til en opbremsning i økonomien.
I Kina tog aktierne et markant fald, da børserne mandag morgen åbnede efter at have været lukket i flere dage på grund af det kinesiske nytår. Også på andre asiatiske børser faldt aktierne – dog ikke helt lige så kraftigt som i Kina. Shanghai-børsen faldt med 8,1 procent. Indekset for de vigtigste virksomheder i Shanghai og Shenzhen mistede 8,2 procent.

For at afværge panik på finansmarkederne gennemførte den kinesiske regering en række økonomiske tiltag, herunder en uventet nedsættelse af basisrenten. Derudover pumpede People’s Bank of China (PBOC) i alt 1,2 billioner Renminbi (ca. 154 milliarder euro) ud på pengemarkederne.

Flyselskaber i bl.a. USA og Europa har helt eller delvist indstillet deres flyvninger til Kina, og store virksomheder reagerer: Den internationale krydstogtsforening CLIA annoncerede, at krydstogtskibe i fremtiden ikke længere vil noget sted i verden vil tage passagerer ombord, der har rejst til det kinesiske fastland i de sidste 14 dage.

Den russiske detailhandelskæde, Magnit, har suspenderet importen af frugt og grøntsager fra Kina.

Ifølge avisen Wall Street Journal besluttede Apple i weekenden at lukke alle sine butikker og kontorer i Kina frem til foreløbig den 9. februar, mens andre store firmaer som Levi’s, McDonald’s, IKEA og Starbucks allerede har lukket flere tusinde butikker i landet for at efterleve de kinesiske myndigheders opfordringer til at få folk til at afholde sig fra at gå ud.

Efterspørgslen efter olie er faldet i Kina, og olieprisen viser tegn på fald, ligesom den norske krone er faldet.

Hvornår vil epidemien kulminere?
G7-landedes sundhedsministre fra USA, Japan, Tyskland, Frankrig, Italien, UK og Canada holdt telefonmøde mandag den 3. februar, har Italien oplyst, men referater af indholdet er ikke offentliggjort.

Kinesiske eksperter forventer, at epidemien vil kulminere ”om ti dage til to uger”, dvs. i slutningen af uge 7 og dermed i den danske vinterferie. Det sagde Zhong Nanshan, leder af det nationale team af eksperter, ifølge kinesiske statsmedier. Eksperten korrigerede således sin tidligere vurdering, hvor klimakset var forudset til at indtræffe allerede ved slutningen af denne uge.

Bør grænserne lukkes?
Verdenssundhedsorganisationen WHO er imod helt at lukke grænserne for kinesere eller folk, der for nylig har været i Kina. Argumentet er, at “Hvis folk ikke har lov til at rejse officielt, leder de efter uofficielle måder”. Ved officielle grænseovergangssteder kan læger kontrollere og om nødvendigt isolere og behandle rejsende. Dette er ikke muligt med uofficielle grænseovergange.

WHO mener dog samtidig, at isolering af individuelle byer som Wuhan giver god mening.

I Danmark anbefaler sundhedsmyndighederne ikke karantæne til personer uden tegn på sygdom, der er hjemvendt fra rejser eller ophold i Kina, da de fleste rejsende har meget lille risiko for at have været udsat for smitte og dermed, hvis de bliver syge, for at smitte andre.
Karantæne anvendes, hvis man efter en grundig og konkret vurdering af den enkelte, vurderer at der er tale om høj risiko for, at den pågældende kan være udsat for smitte. Karantæne efter en individuel vurdering er både mere sikkert for samfundet, og rimeligt for den enkelte.

I stedet opfordres borgere, der er hjemvendt fra en rejse Kina til at være opmærksom på symptomer på sygdom, og til at tage telefonisk kontakt til en læge, vagtlæge eller Akuttelefon, hvis der, indenfor 14 dage efter hjemkomst, opstår tegn på sygdom.
I nogle tilfælde vælger de hjemvendte at holde sig hjemme i de første 14 dage.
Krav om indrejseforbud i Danmark for udlændinge, der har opholdt sig i Kina
To personer blev fredag den 7. februar 2020 blevet isoleret på Hvidovre Hospital grundet mistanke om Corona-virus. Den ene af de indlagte er en kineser, der landede med fly i Københavns Lufthavn og havde symptomer på Corona-virus. Test har vist at der ikke var tale om Corona-virus.

Nu foreslår Dansk Folkeparti, at Danmark skal følge eksemplet fra USA og andre lande, der har indført indrejseforbud til udlændinge, der har befundet sig på det kinesiske fastland. Et sådant indrejseforbud kunne f.eks. vare i 14 dage efter endt rejse, og dermed fungere som en form for karantæne.

Forslaget møder hård kritik fra Radikale Venstres sundhedsordfører Stinus Lindgren, der mener, at det er “helt ude af proportioner”.

Allan Randrup Thomsen, der er professor på Københavns Universitet og ekspert i immunforsvaret og virusser, vil ikke tage stilling til, om der skal være et indrejseforbud for udlændinge, der har været i Kina.
Dog er han åben over for at indføre karantæner i en eller anden udformning. Han påpeger, at det kun er et spørgsmål om tid, før der kommer smittede til Danmark.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s