Er Irlands samling rykket nærmere?

Sinn Féin

De foreløbige resultater af lørdagens irske parlamentsvalg tyder på en bemærkelsesværdig valgsejr til Sinn Féin med 24,1 pct., med Fianna Fáil på 22,1 pct., Fine Gael på 22,1 pct., Grønne på 7,4 pct., og resten til små venstreorienterede partier og uafhængige.

Sinn Féin

Sinn Féin var undergrundshæren IRA’s politiske fløj under ”The Troubles”, hvor IRA gennem mange år kæmpede mod det britiske styre i Nordirland. De andre politiske partier så skævt til Sinn Féin og partiet var marginaliseret indtil et godt stykke efter Langfredags-aftalen, der i 1998 bilagde de voldelige stridigheder.
Partiet har nu genopfundet sig selv som det vigtigste venstrefløjsparti. Det er gået frem til godt 24 pct. efter 13,8 pct. ved sidste valg. Partiet har især appelleret til de yngre vælgere, der ikke har fået del i den blomstrende økonomi og som trækkes med stigende leveomkostninger, arbejdsløshed og ventelister i sundhedsvæsenet.

Resultatet tyder på at Sinn Féin vil opnå 36 af de i alt 160 pladser i det irske parlament – Dáil – hvor de i øjeblikket har 22 pladser.

Sinn Féin fik mange stemmer i de store byer, men opnåede også uventede valgsejre i Galway, Tipperary, Roscommon, Mayo og Wexford.

Fine Gael og Fianna Fail

Trods fremgangen til Sinn Féin er de to centrum-højrepartier, Fine Gael og Fianna Fail, der har domineret irsk politik i årtier, næsten lige store. Begge partier har hidtil udelukket at dele magten med Sinn Féin.
Lederen af det hidtidige regeringsparti, Fine Gael, Leo Varadkar, Irlands første homoseksuelle premierminister – Taoiseach, sagde han havde håbet, at den stærke økonomi og den rolle han havde spillet i Brexit-processen, ville have sikret en tredje regeringsperiode for Fine Gael. Han tog til efterretning, at mange vælgere var utilfredse med de stigende leveomkostninger og kritiske overfor den offentlige service og derfor ville have forandring.

Sinn Féins partileder, Mary Lou McDonald, sagde søndag aften, at det ville være grundlæggende udemokratisk, hvis andre partier fortsat ville udelukke et parti, der havde opnået en fjerdedel af stemmerne.

Den tidligere leder af Séin Finn, Gerry Adams, der trådte tilbage i 2018 og ikke genopstillede til Dáil, gav Mary Lou McDonald æren for fremgangen, som var større end forudset. Gerry Adams sagde, at partiet ville bruge det styrkede mandat til at arbejde for at partiets mærkesag – et forenet Irland.

Unionen – et forenet Irland

Spørgsmålet om et forenet Irland har ikke fyldt meget i valgkampen, men en exit-poll viste at mange vælgere så frem til en evaluering af grænsespørgsmålet inden for de næste 5 år.

Der foreligger endnu ikke reaktioner på det irske valgresultat fra de politiske partier i Nordirland.