USA støtter Israel mod EU

USA Israel

EU-Domstolen har netop i den såkaldte Psagot-sag bestemt, at varer fra israelske bosættelsesområder, som Golanhøjderne, Vestbredden og Østjerusalem, skal mærkes, så europæiske forbrugere ved, at de kommer fra besatte områder. Det er Frankrig, der har presset på for at få denne dom vedtaget.

Mange lande har såkaldte besatte områder. Tyrkiet har således besat Nordcypern. Kina har besat Tibet. Rusland har besat Krim. Marokko har besat Vestsahara. EU har dog ikke planer om at røre ved nogle af de lande, men gerne ved Israel. Hvorfor?

I USA har EU-Domstolens afgørelse vedrørende mærkningen af produkter fra israelske bosættelsesområder, så der kan sondres mellem disse produkter og palæstinensiske produkter, givet anledning til bekymring. Det amerikanske udenrigsministerium erklærede, at  “The United States is deeply concerned by the EU requirement identified in the decision issued yesterday by the Court of Justice of the European Union (CJEU) in the Psagot Case.  The circumstances surrounding the labeling requirement in the specific facts presented to the Court are suggestive of anti-Israel bias.  This requirement serves only to encourage, facilitate, and promote boycotts, divestments, and sanctions (BDS) against Israel.  The United States unequivocally opposes any effort to engage in BDS, or to otherwise economically pressure, isolate, or otherwise delegitimize Israel.  The path toward resolving the Israel-Palestinian conflict is through direct negotiations.  America stands with Israel against efforts to economically pressure, isolate, or delegitimize it”.

Den israelske vinproducent Psagot Winery på Vestbredden hyrede i september sagførerfirmaet Covington and Burling til i WTO at anfægte EU’s krav til mærkning af produkter fra israelske bosættelsesområder.

Psagot Winery, der har forbindelser til premierminister Benjamin Netanyahu, har også benyttet Covington and Burling til lobbyaktiviteter i USA.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s