Burde Danmark også flytte ambassaden i Israel til Jerusalem?

Færøerne1

I december 2017 annoncerede præsident Donald Trump at den amerikanske ambassade ville blive flyttet fra Tel Aviv til Jerusalem. Flytningen blev faktisk gennemført den 14. maj 2018.

I april 2018 annoncerede Guatemala, at deres ambassade ville blive flyttet til Jerusalem den 16. maj 2018.

Den nyvalgte præsident i Brasilien, Jair Bolsonaro, bekræftede i november 2018, at han vil flytte sit lands ambassade i Israel til Jerusalem.

Dermed står Brasilien til at blive det første store land efter USA, som flytter sin ambassade til Jerusalem. Rumænien, og Guatemala har tidligere meddelt flytning af deres ambassader til Jerusalem.

Honduras, Ungarn, Moldova, og Rumænien har ligeledes meddelt at de vil flytte til Jerusalem. Paraguays ambassade var en kort tid I 2018 placeret I Jerusalem, men blev efter få måneder flyttet tilbage til Tel Aviv.

Andre 12 lande har honorære konsuler akkrediteret til Israel i Jerusalem, ligesom lande som Australien og Ungarn allerede har åbnet handelsmissioner i Jerusalem.

Danmark har hidtil fulgt EU-linjen

Danmark følger den linje EU har anlagt, hvor man undgår at anerkende Jerusalem som Israels hovedstad ved at placere ambassaderne i Tel Aviv. Jerusalem er et kontroversielt emne, da både israelere og palæstinensere gør krav på byen.

Færøerne vil anerkende Jerusalem som Israels hovedstad

Færøerne vil nu på egen hånd anerkende Jerusalem som israelsk hovedstad. Desuden arbejder Færøerne på at få åbnet en ambassadelignende repræsentation i landet.

Det fortæller den færøske udenrigsminister, Jenis av Rana til dagbladet Politiken.

Større albuerum til Færøerne og Grønland

Tidligere i år har statsministeren talt for at give både Færøerne og Grønland mere albuerum på det udenrigspolitiske område, så de i højere grad kan udstikke deres egen linje, som Færøerne har valgt at gøre her i forbindelse med Jerusalem og Israel.

Det forøgede albuerum tager Færøerne nu til sig. Udenrigsministeren Jenis av Rana fortæller, at man vil søge penge til at åbne repræsentationen via finansloven.

“Det er de facto en anerkendelse af Jerusalem som Israels hovedstad”, siger han og begrunder Færøernes Jerusalem-politik med, at kristendommen står stærkt på Færøerne, og at man “elsker Israel”.

 

 

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s