USA i det længste opsving nogensinde

Yuan under 7 pr. $
USA’s centralbank, Federal Reserve, sænker renten med 0,25 procentpoint til 1,5 – 1,75 pct.
Det er tredje rentesænkning på bare tre måneder og den amerikanske økonomi har dermed fået årets tredje vitaminindsprøjtning siden den 30. juli.

Når USA’s toneangivende rentesats sænkes, forklares rentesænkningen med et forsøg på at holde gang i hjulene i den amerikanske økonomi. Husholdningernes forbrug er fortsat højt, men erhvervslivets investeringer og eksporten viser svaghedstegn, lød begrundelsen for at sænke renten i en tid, hvor jobvæksten får karakteren ”solid”, og den økonomiske vækst er steget i et ”moderat” tempo.

Realiteten er da også, at USA står midt i det længste opsving nogensinde. Økonomien voksede med 1,9 pct. i tredje kvartal, og ledigheden befinder sig på det laveste niveau i 50 år.

Det, der kan true den gunstige økonomiske udvikling, er bl.a. en handelskrig med Kina, en svagere tysk økonomi og ikke mindst, at UK’s brexit kan påvirke det amerikanske opsving.

Ifølge den amerikanske centralbank er den umiddelbart vigtigste parameter inflationsraten, som halter efter målsætningen på 2 pct.

The Federal Open Market Committee, FOMC, komiteen af bankchefer, der står bag Fed’s rentepolitik, er pålagt at forfølge en økonomisk kurs, som sikrer maksimal beskæftigelse og prisstabilitet. Rentesænkningen var ventet, og derfor har mange analytikere allerede nu blikket rettet mod, om Fed mon har endnu en rentesænkning gemt i ærmet til næste rentemøde i december.

Signalet er også, at den amerikanske centralbank igen vil købe obligationer op i markedet og dermed øge pengemængden, men man vil formentlig gå forsigtigt til værks, og det kan ikke udelukkes, at der vil komme endnu en rentesænkning i 2019.

Den amerikanske centralbanks næste rentemøde finder sted den 10. og 11. december.

Statement efter mødet i FOMC den 30. oktober 2019:
https://www.federalreserve.gov/newsevents/pressreleases/monetary20191030a.htm

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s