Mysteriet omkring Italiens usaltede brød

usaltet brød
Turister i Midtitalien – Toscana, Umbrien og Marche – med store forventninger til det ”gode” italienske brød, er undertiden blevet dybt skuffet, når de får serveret usaltet brød.
For rejsende fra en oversaltet (og oversødet) madkultur er brød helt uden salt et fadt antiklimaks i munden – smagen er skuffende, uforløsende og det pirrer ingen smagsløg.
Mens brødet er saltet i Napoli, Rom og Milano er årsagen til det usaltede brød i Midtitalien ikke ganske klar. Der henvises til bystaters handelskrige, til oprør mod Paven eller til salte skinker og charcuteri-varer.
Den mest udbredte forklaring er den om Paven.

Da italienerne i Umbrien for knapt 500 år siden holdt op med at salte deres brød hang det sammen med den ekstra skat, som pavestaten i midten af 1500-tallet indførte på saltet i Umbriens glansfulde hovedstad Perugia. Skatteforhøjelsen, der var motiveret af udgifterne til bekæmpelse af vantro tyrkere og germanere, betød, at prisen på salt blev fordoblet, hvilket var katastrofalt for befolkningen; Salt var jo ikke bare et krydderi, men også uundværligt i konserveringen af andre madvarer!
Beboerne i Perugia reagerede i første omgang på skatteforhøjelsen ved at spare på saltet så godt, de kunne. Og det var i den forbindelse, at de begyndte at bage deres brød uden salt.
Men i 1540 kulminerede pavestatens udbytning af peruginerne i en direkte kamp, som fik navnet Saltkrigen. Pavens tropper vandt og Perugia blev underlagt kirkens herredømme. Det usaltede brød blev til et symbol for utilfredsheden med pavestaten og har som tradition bredt sig til andre dele af de dele af Italien, der frem til 1860 var kontrolleret af Paven.

Skribenten Vittoria Traverso har gravet sig ned i forhistorien, men har ikke været i stand til at verificere, at baggrunden for det usaltede brød skulle være pavelig beskatning eller nogen af de andre forklaringer. Det godtgøres, at usaltet brød var udbredt i Midtitalien længe før kontroversen om beskatningen i 1500-tallet.

Uanset de historiske årsager, anser mange italienere det usaltede brød som det perfekte mættende tilbehør til maden, netop fordi brødet ikke smager af noget i sig selv og dermed ikke forstyrrer smagen i den enkelte ret.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s