Modi vinder valget i Indien – endelige resultat den 23. maj 2019

Det indiske parlamentsvalg, der startede den 11. april, sluttede søndag den 19. maj. 900 millioner har været stemmeberettigede, og torsdag den 23. maj er stemmerne talt op og resultatet offentliggøres.
Parlamentsvalget, der har omfattet 20 stater med i alt 91 valgkredse, er ikke kun verdens største demokratiske manifestation (EU-Parlamentsvalget anses for at være det næststørste), men har også været opfattet som en folkeafstemning om premierminister Narendra Modi. Det indiske parlaments underhus ”Lok Sabha”, har 543 valgte pladser, og det kræver opbakning fra mindst 272 parlamentsmedlemmer for at danne regering. Parlamentets overhus hedder ”Rajya Sabha”.

Modi’s hinduistiske nationalistiske parti, det nuværende regeringsparti Bharatiya Janata Party (BJP – ”Det Hindu-nationalistiske Indiske Folkeparti”) vandt en historisk jordskredssejr ved det sidste valg i 2014 og opnåede faktisk 282 mandater.

New York Times har den 19. maj 2019 i artiklen “India’s Narendra Modi Appears Headed for Re-election, Exit Polls Show” oplyst, at exitpolls fra sidste afstemningsdag søndag tyder på, at premierminister er på vej mod genvalg.
Ifølge alle større exitpolls har de 900 millioner registrerede vælgere taget godt imod Modis kontante hindunationalistiske politik og hans bestræbelser på at præsentere et billede af et stærkt Indien over for omverdenen. Hvis målingerne er nogenlunde præcise, vil Narendra Modi kunne regere videre i fem år mere.
Mindst syv exitpolls fra forskellige indiske medier forudså på sidste valgdag, at Modis parti, Bharatiya Janata Party, og dets alliance ville vinde mindst 280 af de 543 pladser i det indiske parlaments underhus, Lok Sabha. Dermed får alliancen et flertal og kan selv udpege den næste premierminister.
Det endelige resultat afventer optællingen og offentliggørelsen torsdag den 23. maj 2019.

Kongrespartiet klart slået

Narendra Modi og BJP har været helt utrolig aktive på de sociale medier og Modi er ufatteligt populær på trods af, at ikke alt er gået glat i de seneste fem år.
Kritikere i oppositionen har under valgkampen hævdet, at hans løfter om økonomisk vækst og jobskabelse ikke er opfyldt, og Indien er blevet mere religiøst polariseret under hans ledelse.
Det er imidlertid en kendsgerning, at oppositionen har været splittet. Modi og BJP har især været udfordret af Kongrespartiet, ledet af Rahul Gandhi. Gandhis far, bedstemor og bedstefar var alle indiske premierministre. Hans søster, Priyanka Gandhi, lancerede formelt sin politiske karriere i januar. Trods revitalisering af Kongrespartiet tyder målingerne på at partiet er klart slået.

Demokratisk valg?

Der har været beretninger om uregelmæssigheder under valget. I Baghpat, en valgkreds i den nordlige delstat Uttar Pradesh, klagede muslimske og dalitiske (“kasteløse”) vælgere over, at deres navne manglede på valglisterne.
To mennesker døde i voldelige sammenstød på valgsteder i den sydlige Andhra Pradesh-stat. I den centrale Chhattisgarh-stat detonerede oprørere en sprængladning nær en afstemningsboks, men tilsyneladende uden at forvolde skader. Fra andre valgkredse rapporteres om mindre uregelmæssigheder.

Konflikter i Indien

Indien er et klasseeksempel på et samfund, hvor multikulturelle og multietniske samfundsproblemer, fremstår meget tydeligt. Indien – med en befolkning på 1,25 mia. mennesker – beskrives undertiden som en kulturel smeltedigel, hvor etnisk, kulturel og religiøs mangfoldighed bliver til ét.
Realiteten er, at landet er præget af konflikter mellem hinduer og muslimer – konflikter der var en realitet længe før briterne underlagde sig Indien.

Hindunationalisme

Selvstændighedsbevægelsen var i høj grad var drevet af hindunationalistiske bevægelser, men delingen af Britisk Indien i 1947, var baseret på et ønske fra især muslimer om at få deres eget land, og sigtede på at fordele områder med muslimsk flertal til Pakistan og resten til Indien. Efter selvstændigheden fik Indien en sekulær forfatning, og dem, der ønskede en hinduistisk stat – et rent Hindustan – blev slemt skuffede. Det bør ikke glemmes, at Mahatma Gandhi blev myrdet af en hinduistisk fanatiker.
Den hindunationalistiske bevægelse har imidlertid stedse været aktiv. I dag tegnes bevægelsen især af Modis parti, BJP, Bharatiya Janata Party, (”Det Hindu-nationalistiske Indiske Folkeparti”), der siden valget i 1996 har været Indiens største parti, og ved valget i 2014 med Narendra Modi kunne indtage premierministerposten. Som stærkeste parti i den ”Nationaldemokratiske Alliance” (NDA), der vandt 336 –af de i alt 543 parlamentspladser i ”Lok Sabha”, opnåede BJP 31 procent af stemmerne og 282 parlamentspladser. Det andet største parti i den regerende alliance er det hindu-fundamentalistiske part ”Shiv Sena”.

Narenda Modi

Frem til finanskrisen kunne Indien opvise årlige økonomiske vækstrater på omkring 9 pct., og BJP og Narenda Modi vandt i høj grad parlamentsvalget i 2014 på et løfterigt økonomisk reformprogram.
Fundamentale Hindu nationalister fra Rashtriya Swayamsevak Sangh, RSS, der indtager prominente pladser i ledelsen af BJP, er især optaget af at fremme ”Hindutva” (Hinduhed) overalt i det indiske samfund. Det må ikke glemmes, at Modis regeringsparti, BJP, fungerer som en slags partipolitisk gren af RSS og henter store dele af sin politik og ideologi fra organisationen.
Det forlyder, at store grupper af fattige muslimer ”omvendes” til hinduismen ved løfter om adgang til offentlige støtteprogrammer m.v. Det er formentlig ikke mindst den udvikling, der har betydet, at der i indiske muslimske kredse er en klangbund for propaganda fra organisationer som al-Qaeda.
Samtidig er der latente problemer i forhold til Pakistan. Siden Indiens deling i august 1947, der resulterede i oprettelsen af Republikken Indien og Den Islamiske Republik Pakistan, har der været konflikter mellem Indien og Pakistan, herunder tre store krige, en mindre krig og en række væbnede træfninger mellem de to lande. Bortset fra den den indisk-pakistanske krig i 1971, der tog sit afsæt i Bangladesh’ (Østpakistans) løsrivelse fra Pakistan, har alle konflikterne drejet sig om den omstridte region Kashmir.
Selvom kendsgerningen er, at en række af de mest vidtgående økonomiske reformløfter stadig ikke er indfriet, kan konflikten med Pakistan og den heraf bølge af hindunationalisme meget vel have været til fordel for Narendra Modi.

Økonomiske reformer

Asian Development Bank vurderer at den økonomiske vækst i Indien i 2019 vil være på godt 6 pct., og Indiens aktiemarked er steget støt i de sidste måneder. De af Modi lovede reformer, der skal skabe ny vækst i økonomien og aktiemarkedet, lader imidlertid stadig vente på sig.
Der er ingen tvivl om, at Indiens vækst først og fremmest drives af den indenlandske efterspørgsel. Den globale vækst er til gengæld i modvind, og Indiens økonomi får ikke nogen hjælp fra den side. Modi har forsøgt at kapre produktion til Indien fra andre vækstøkonomier gennem ”Make in India” kampagnen, hvilket dog endnu ikke har givet nogen vækst i industriproduktionen.

Forholdet mellem Danmark og Indien

Det bilaterale forhold mellem Indien og Danmark belastes af den såkaldte Holck-sag. I midten af 90’erne var danskeren Niels Holck med til at bevæbne en lokal oprørsgruppe i det nordvestlige Inden. Siden 2002 har de indiske myndigheder forlangt ham udleveret til retsforfølgelse.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s