Præsidentvalget i Paraguay

Paraguays og Taiwans flag

Ved præsident- og parlamentsvalget søndag den 30. april 2023 i sydamerikanske Paraguaya bevarede det konservative parti Colorado magten, og partiets 44-årige Santiago Peña, økonom og tidligere finansminister, vil efterfølge Mario Abdo Benitez som Paraguays nye præsident.

Paraguaya har i alt omkring 7,5 millioner indbyggere og 4,8 millioner havde stemmeret (og stemmepligt!) ved søndagens valg.

Da 96 procent af stemmerne sent søndag aften var talt op, havde Peña fået 42,87 procent af stemmerne, mens hans udfordrer, Efrain Alegre, havde fået 27,53 procent.

De vigtigste emner i valgkampen har været økonomien, anklager om korruption og kandidaternes syn på Taiwan.

Santiago Peña fra Colorado, der med få afbrydelser haft magten i Paraguay siden 1947, står nu foran en udfordrende opgave med at sætte gang i Paraguays landbrugsdrevne økonomi, Samtidig vil Peña være under et stigende pres fra soja- og oksekødsproducenter, der vil have, at Paraguay dropper relationen til Taiwan til fordel for Kina og det store marked, der findes der.

Paraguay er et af blot 13 lande, der har formelle diplomatiske relationer til Taiwan.

Den kolde krig bragte Paraguay og Taiwan sammen i 1957, da begge lande blev styret af antikommunistiske diktaturer.

Det skønnes, at Taiwan investerede i gennemsnit 4 millioner dollars i udviklingsprojekter i Paraguay og 14,8 millioner dollars i bistand hvert år mellem 2005 og 2014. Paraguayas hovedstad, Asunción, er hjemsted for et ingeniøruniversitet etableret af Taiwan, og paraguayanske studerende modtager generøse stipendier til at studere i Taiwan.

Alligevel blegner disse fordele i forhold til, hvad Paraguays naboer har modtaget i støtte fra Kina. De fleste paraguayanske naboer, bortset fra Brasilien, deltager således i Beijings “Road- and Belt”-initiativ, og det vurderes, at Kina mellem 2005 og 2020 har investeret omkring 130 milliarder dollars i Latinamerika.

Under valgkampen lovede den nyvalgte præsident Santiago Peña at bevare båndene til Taiwan.

Den ledende oppositionskandidat, Efraín Alegre, signalerede, at han ville slå ind på en ny vej i forhold til Kina, der ville være mere økonomisk fordelagtig end et fortsat samarbejde med Taiwan.

Hvis Paraguaya opgav Taiwan ville det indebære et symbolsk tab for USA, som er på vagt over for voksende kinesisk indflydelse i Latinamerika.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s