Igen nyt fra Bermuda-trekanten (Danmarks Radio, Politikens Hus og Forlaget Gyldendal)

rønne

Oven i al postyret omkring TV2-stjernen Anders Langballes påståede sexkrænkelser oplyses det af netmediet Mediawatchnu, at Lise Rønne stopper hos Gyldendal.

Lise Rønne, der under mediernes bevågenhed tiltrådte som redaktør hos Gyldendal for et år siden, har haft sidste dag hos forlaget, der bliver presset på flere områder. Økonomisk har 2022 været et rædselsfuldt år for det blandt yngre forfattere foragtede forlagshus.  Allerede tilbage i april 2022 blev forventningerne til årets driftsresultatet nedjusteret.

Spørgsmålet er om det kulturradikale forlag overhovedet står til at redde. Den tidligere ledelse syntes i hvert fald ikke opgaven voksen, og er siden blevet udskiftet!

Ledelsens dispositioner

Mens en række forfattere har forladt forlaget, traf den tidligere direktør – Danmarks Radios tidligere kulturchef, Morten Hesseldahl – ejendommelige beslutninger.

Fra ”M” til Gyldendal

Det gav anledning til rynkede bryn, da Lise Rønne, der siden 2002 har været en del af tv-branchen, den 1. februar 2022 startede som redaktør på Gyldendal.

Lise Rønne begyndte som vært på musikprogrammet “Boogie” på DR1. Siden har hun haft en række værtsjobs på TV 2 såvel som DR, hvor hun desuden var tilrettelægger og lejlighedsvist vært på “Aftenshowet”. I 2019 indstillede hun dog tv-arbejdet for at læse litteraturvidenskab.

Hun returnerede til skærmen i 2021 som værtsvikar på TV 2’s “X-Factor”. Et hverv, hun også havde i programmets første sæsoner på DR.

DR-profilers skæbne hos Gyldendal

Man må så håbe, at det ikke går Lise Rønne på Gyldendal som det gik DR-profilen Rasmus Bjerre.

I efteråret 2020 kommer det frem, at DR-chefen Rasmus Bjerre, der på daværende tidspunkt var en magtfuld redaktør, der blandt andet bestemte over indholdet i Danmarks Radios populære radiopodcasts, blev fyret fra DR.

Rasmus Bjerre havde til en fest  sagt til den unge praktikant, nuværende P3-vært, Maria Fantino: ”Du skal kneppe min kæreste, og jeg vil kigge på”.

Maria Fantino besluttede sig for at fortælle om Rasmus Bjerres invitation til sin nærmeste DR-chef. Det viste sig, at der havde været flere alvorlige sager mod Rasmus Bjerre. Sager om både krænkende og grænseoverskridende opførsel.

Efter fyringen fra DR får Rasmus Bjerre i foråret 2018 et nyt velbetalt chefjob i Podcast24syv – et søsterselskab til licenskanalen Radio24syv.

Den nu forhenværende DR-chef, Rasmus Bjerre, truer ifølge Maria Fantino, i en e-mail til hende i oktober 2019 med et sagsanlæg og et økonomisk erstatningskrav.

Nyt job på Gyldendal

Rasmus Bjerre får i januar 2020 et nyt chefjob. Denne gang på Gyldendal, hos Morten Hesseldahl, der fra sin tid som Danmarks Radios kulturchef udmærket kendte Rasmus Bjerre.

I sensommeren 2020 eksploderer sagerne om sexchikane i mediebranchen. Tv-værtinden Sofie Linde fortæller om en anden højt profileret DR-medarbejder, der har truet hende med oralsex til en julefrokost på licensstationen.

Sagen fører til, at Rasmus Bjerre efterfølgende også bliver fyret fra sit nye job som chef på Gyldendal.

Sidst i september 2020 bliver ledelsen på Gyldendal kontaktet af både medarbejdere og samarbejdspartnere, der gør opmærksom på, at forlagets digitale chef efter sigende skulle have krænket flere kvinder i Danmarks Radio.

Det får Gyldendal og den tidligere DR-chef Morten Hesseldahl til at iværksætte en intern undersøgelse af Rasmus Bjerre.

Allerede kort tid efter Rasmus Bjerres ansættelse i januar 2020 gør flere personer med tilknytning til Gyldendal en forlagsredaktør opmærksom på, at der er problemer med den digitale chef, men Gyldendals ledelse, der er mere optaget af at Gyldendal får indhentet det såkaldte ”digitale efterslæb”, og her havde Rasmus Bjerre sin styrke.

Gyldendals ledelse foretog sig derfor intet

Først mandag den 5. oktober 2020 fortæller forlaget, at man har fyret den chikaneanklagede Rasmus Bjerre.

Gyldendal oplyste, at der ikke var sexchikane involveret i den pludselige fyring af Rasmus Bjerre. Forlaget havde fundet andre grunde til at afskedige deres digitale chef efter cirka ni måneder i chefstolen.

Allerede dengang var spørgsmålet, om der ikke var andre i forlagets ledelse, der burde imødese en fyreseddel? 

Svaret kom i august 2022

Ved udgangen af august 2022 fratrådte Morten Hesseldahl sin stilling som administrerende direktør hos Gyldendal.

Gyldendals bestyrelse besluttede, at der var “behov for et nyt blik på virksomheden.”

Gyldendals bestyrelse har herefter udnævnt Hanne Salomonsen som ny administrerende direktør for Gyldendal. Hun blev konstitueret direktør i forlaget allerede den 1. september, hvor Morten Hesseldahl blev opsagt. Hanne Salomonsen var tidligere direktør hos Gyldendal Uddannelse.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s