Latinamerika tilflugtssted for russere

Buenos Aires

Unge veluddannede russere, især dem, der arbejder i it-sektoren, er flygtet fra landet i hobetal siden Rusland invaderede Ukraine i februar 2022.

Efter at præsident Vladimir Putin i september annoncerede en delvis mobilisering af befolkningen, eskalerede udviklingen.

Op mod 10 procent af it-virksomhedernes medarbejdere har forladt landet og er ikke vendt tilbage. I alt opholder omkring 100.000 russiske it-specialister sig i udlandet, sagde Maksut Shadayev, minister for digital udvikling, i december.

Strengere visumregler har gjort det vanskeligt at komme ind i EU-landene. Mange er derfor rejst til nabolande som Kasakhstan, Georgien og Tyrkiet samt Latinamerika.

Argentina

Det er ikke kun it-specialister, der flygter fra Rusland. Det er svært at sætte tal på, hvor mange der er flygtet fra Rusland. Flere medier rapporterede i oktober, at op mod 700.000 kan have krydset de russiske grænser, siden mobiliseringen blev annonceret, hvilket Kreml har benægtet.

“Buenos Aires” er spansk for “milde vinde” eller “god vind”, og Argentina siges at være blevet et yndet rejsemål for gravide russere, der ønsker et andet statsborgerskab for deres fremtidige børn og dem selv.

Siden Rusland i februar 2022 lancerede en fuldskala invasion af Ukraine, har Argentina ifølge den britiske avis The Guardian oplevet en kraftig vækst i russisk “fødselsturisme”.

Avisen oplyser at ifølge den russiske ambassade i Argentina er mellem 2000 og 2500 russere flyttet til Argentina det seneste år, og mange af dem er russiske kvinder, der planlægger at føde i landet.

Argentina kræver ikke visum af russiske statsborgere.

Det er derfor blevet et yndet rejsemål for russiske familier, der ønsker at sikre deres fremtidige børn et andet statsborgerskab. Da grænserne begyndte at lukke sig som følge af sanktionerne mod Rusland fandt mange russere ud af at et argentinsk pas kunne være en vej ud.

Flere virksomheder, der tilbyder hjælp til russiske familier, der ønsker et nyt statsborgerskab for deres børn og dem selv, rapporterer om stor efterspørgsel.

At få argentinsk statsborgerskab som forælder til et argentinskfødt barn beskrives som en relativt glat affære.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s