Når erhvervsfilosoffen tager pis på folk!

Morten Albæk

Morten Nødgaard Albæk er filosof, forfatter og erhvervsmand. Han er stifter af og CEO i konsulentvirksomheden Voluntās, og han har i flere bøger delt sine erfaringer – senest i bogen “Falske sandheder i livet”:

Da jeg erkendte, at årsagen til at så mange af os farer vild i det ene liv, vi er blevet givet, så skyldes det vores manglende evne til at differentiere mellem tilfredshed, lykke og meningsfuldhed. For mening kan både leve ved siden af sorg og ved siden af utilfredshed og øjeblikke af ulykke.

Fra det øjeblik var min ambition som leder ikke at måle min succes og evnerigdom på de klassiske KPI’ere – Key Performance Indicators – men i stedet at sikre, at de mennesker, der står i relation til min ledelse, i videst muligt omfang ikke ser tilbage på deres arbejdsliv med fortrydelse.

Det er nemlig ikke arbejdet, der er grænseløst, det er dig! Du har ét liv. Én tid. Du er ét menneske! Vi har kun ét liv, og den tid, vi har til rådighed, er den samme, uanset hvordan den forvaltes!

Hvordan har vi kunnet glemme at leve et meningsfuldt liv?

Morten Albæk tøver ikke med at fastslå, at det er blevet et mantra i mange moderne menneskers liv at lede efter den såkaldte work-life-balance. Men lige præcis dét, er en illusion, påpeger Albæk:

”Ude i det virkelige liv bruger du i gennemsnit halvdelen af dine vågne timer på det, vi kalder arbejde. 95 procent af al stress i kongeriget Danmark er arbejdsrelateret, og den primære årsag til stress på arbejdet er din nærmeste leder. Får du stress af dårlig ledelse, så har du jo stress i alle døgnets timer og ikke kun de otte timer, du er på arbejde. Og på den måde skal du også passe på livet, når du er på arbejde, for arbejdet er ikke noget, der foregår ved siden af eller står i modsætning til dit liv – det er en integreret del af det.”

”Hvad enten du er produktionsmedarbejder, HK’er, akademiker eller ufaglært, så har vi mennesker tre ting tilfælles. Det første er, at vi skal dø, det andet er, at livet er fyldt med tilfældigheder, og det tredje er, at vi gerne vil leve et meningsfyldt liv.

”Det er ikke arbejdet, der er grænseløst, det er dig, der er grænseløs. Det skal du huske på. Hvis du ved, hvem du selv er, og hvem du ikke er, hvad du vil – og ikke vil. Hvis du har erkendt dig selv og har et selvværd og ved, hvad det meningsfulde er for dig, så er du tydelig og afgrænset. Og de grænser skal du beskytte”.

https://www.kristeligt-dagblad.dk/kultur/morten-albaek-har-skrevet-en-bog-om-morten-albaek-til-morten-albaek-hvorfor-vi-andre-skal

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s