Jernbane fra Kuwait City til Muscat i Oman

GCC Raiulway

Samarbejdsorganisationen for de arabiske golfstater (The Cooperation Council for the Arab States of the Gulf eller Gulf Cooperation Council), blev etableret i 1981 med deltagelse af Bahrain, Kuwait, Oman, Qatar, Saudi-Arabien og De Forenede Arabiske Emirater, UAE.

Samarbejdsrådets hovedkvarter er placeret i Riyadh, Saudi-Araben. Rådets nuværende medlemmer er alle monarkier – Qatar, Kuwai og Bahrain er konstitutionelle monarkier, Saudi-Arabien og Oman er absolutte monarkier og De Forenede Arabiske Emirater, der består af 7 medlemslande, der hver især er monarkier hver deres selvstændige emir. Det har været diskuteret at udvide medlemskredsen med Jordan, Marokko og Yemen.

Fremdrift i GCC-infrastrukturprojektet GCC Railway Network

I modsætning til luftfart og skibsfart halter GCC-regionen bagefter de store verdensøkonomier med hensyn til adgang til jernbanenet. Regionen deltager dog i udviklingen med højhastighedstog, der nyder fremme i dele af Asien og den vækjstr i metroer, der ses over hele verden. Bemærkelsesværdige succeser omfatter Dubais metro, Doha Metro, en højhastighedstogforbindelse mellem Mekka og Medina i Saudi-Arabien og Riyadh metro, der snart åbner.

I december 2021 besluttede statscheferne i GCCI at udbygge jernbaneforbindelserne og samtidig blev GCC Railways Authority etableret.

Beslutningen om at etablere et jernbaneprojekt, der forbinder medlemslandene, blev godkendt af lederne af landene i Golfstaternes Samarbejdsråd for at lette mobiliteten af varer, borgere og beboere i regionen, og dermed bidrage til økonomisk vækst.

Den planlagte jernbane vil have udgangspunkt i Kuwait City, passere gennem Dammam og Al Batha Port i Saudi-Arabien, Abu Dhabi og Al Ain i UAE, og derefter tilgå Oman gennem Suhar, før den slutter ved Muscat.

Fra Dammam vil sidespor forbinde med Bahrain gennem den foreslåede King Hamad Causeway og til Qatar via Salwa havn. Den foreslåede Qatar-Bahrain Causeway mellem Bahrain og Qatar vil give yderligere forbindelse.

Den samlede sporlængde anslås til 2.117 km, ifølge GCC’s hjemmeside, og hastigheden på passagertog er planlagt til at være ca. 220 km i timen, og godstog mellem 80 og 120 km i timen ved hjælp af diesel til at generere elektrisk strøm, ifølge avise Al Eqtisadiah.

De samlede omkostninger for hele projektet er anslået til 200 mia. dollars.

UAE har afsluttet implementeringen af projektet på sin side op til grænsen til Saudi-Arabien, og Saudi-Arabien har færdiggjort næsten 200 kilometer af jernbanesporet på deres område.

Kan det gennemføres?

Avisen Al Eqtisadiah i Saudi-Arabien har oplyst, at Rådssekretariatet har sagt, at der er fremdrift i projektet, herunder færdiggørelsen af flere undersøgelser, skøn over antallet af passagerer og gods og oprettelsen af Gulf Railways Authority.

Den internationale baggrund for jernbaneprojektet vurderes i GCC-sekretariatet for at være gunstig for realiseringen af GCC-beslutningen.

Det anses ikke for sandsynligt, at olie- og gaspriserne kollapser fra de nuværende høje niveauer og dermed svækker budgetterne i GCC-landene og forsinker planerne for jernbanenettet. Det vurderes, at den russiske olie- og gaseksport vil opleve langsigtede fald, efterhånden som de europæiske sanktioner strammes, energiefterspørgslen vil fortsætter med at stige over hele verden, og de begrænsede investeringer i ny produktion har strammet forsyningsudsigterne for det næste årti.

Selv med lavere olie- og gaspriser er de største stakeholdere i jernbaneprojektet – UAE, Saudi-Arabien og Qatar – så velpolstrede, at de kan bære udgifterne til en sektor, de klart har defineret som strategisk.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s