Imens i Sharm el-Sheik på sydspidsen af Sinai-halvøen ved det Røde hav ….

Sharm el Sheikh

I denne uge samles statschefer og regeringsledere, herunder Joe Biden og Storbritanniens premierminister Rishi Sunak, i Egypten for at deltage i FN’s klimakonference, COP27. Men lederne af nogle af de største drivhusgasudledende lande, herunder Kinas Xi Jinping, Indiens Narendra Modi og Ruslands Vladimir Putin, deltager ikke.

Konferencen finder sted på et tidspunkt, hvor det står klart, at landene ikke lever op til Parisaftalens løfte fra 2015 om at reducere udledningerne for at begrænse opvarmningen til 1,5 grader celsius.

På dagsordenen for COP27 vil debatten om ”loss and damage” og herunder hvordan udviklede og velhavende lande, der uforholdsmæssigt har bidraget til emissionerne af drivhusgasser, kan hjælpe udviklingslandene med at finansiere de tab og skader, de lider som følge af klimaændringer.

Mandag lød det alarmerende fra FN’s generalsekretær, António Guterres:

– Vi er på en motorvej mod et klimahelvede, stadig med foden plantet på speederen,

Og han fortsatte:

– Uret tikker. Vi kæmper vores livs kamp. Og vi er ved at tabe. Udledningerne af drivhusgas og den globale temperatur bliver ved med at stige. Og Jorden nærmer sig hurtigt det tipping point, som gør et klimakaos uopretteligt.

António Guterres opfordrede også alle lande til at udfase kul inden 2040 for at undgå katastrofal opvarmning.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s