Torsdag eftermiddag hæver Den Europæiske Centralbank igen renten

Lagarde

Tirsdag den 25. oktober 2022 offentliggjorde Standard & Poor det seneste indeks for udviklingen i de amerikanske huspriser. Et mål for priserne i 20 store amerikanske byer viste, at priserne i august faldt med 1,3 pct. i forhold til juli – det største fald siden 2009!

Udviklingen på boligmarkedet hænger sammen med at den amerikanske centralbank – Federal Reserve – hæver renten for at bremse den galoperende inflation. Huspriserne ligger dog i gennemsnit stadig højere end sidste år, men med en pantebrevsrente på omkring 7 pct. har mange potentielle købere forladt markedet, og hussælgere har udsat salget. Det er nu forventningen, at boligpriserne meget vel kan fortsætte med at falde.

Efter offentliggørelsen af det overraskende store fald i boligpriserne i USA steg kursen på Euro i forhold til dollar. Den fælleseuropæiske valuta kostede onsdag eftermiddag 1,0044 dollar mod 0,9957 dollar tirsdag.

Torsdag den 27. oktober 2022 er der rentemøde i Den Europæiske Centralbank (ECB), og her ventes en stor renteforhøjelse på 0,75 procent.

Finansmarkederne vil også holde øje med, hvad ECB-chefen Christine Lagarde måtte sige om centralbankens milliardbeholdning af obligationer, der blev opkøbt under Covid-krisen. Hvis ECB begynder at sælge ud eller undlader at geninvestere ved udløb, vil det få mærkbar indflydelse på kurserne og føre til mærkbare renteforhøjelser på ikke mindst de sydeuropæiske landes store statsgæld.

Mens Meloni-regeringen i Rom vil rase, vil man i eurolandenes banksektor gnide sig i hænderne. Med en forventet indskudsrente på 1,5 pct. kan forretningsbankerne se frem til et større positivt afkast på deres overskudslikviditet.

Når ECB strammer pengepolitikken er årsagen den fortsatte høje inflation, og frygten for en ukontrollerbar pris-lønspiral.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s