Storbyelitære venstrefolk i de københavnske saloner

Inger+Karin+Birger

Danmarksdemokraternes formand Inger Støjberg har ved flere lejligheder på spørgsmål om beliggenhed oplyst, at ”de fine københavnske saloner” ikke som sådan, er et bestemt sted. I sin franske oprindelse beskriver ordet en kreds af aristokrater, der mødtes omkring højkulturelle oplæsninger, politiske diskussioner eller musikalsk underholdning.

Det er i den betydning Støjbergs københavnske saloner refererer til, fordi de illustrerer en stemning af, at i hovedstaden taler man om ting, som folk ”som de er flest” ikke går op i. Til gengæld kan Inger Støjbergs tilhængere sagtens genkende billedet af de københavnske snakkeklubber. Støjberg har selv sag, at ”hvis man ikke kan se salonerne, er det, fordi man selv sidder inde i dem”.

Inger Støjbergs modstand mod ”mod de fine københavnske saloner” har fået ny aktualitet. Årsagen er at Berlingske-podcasten ”Østergaards salon”, for nylig havde besøg af Karin Riis-Jørgensen.

I podcasten erklærer den mangeårige Venstre-politiker, at det er et udtryk for ”forræderi”, at både Inger Støjberg og den tidligere partiformand Lars Løkke Rasmussen har vendt det liberale parti ryggen og derfor med al sandsynlighed kommer til at trække Venstre-vælgere i hobetal med sig over i deres nye projekter ved det forestående folketingsvalg.

Karin Riis-Jørgensen mener, at det er et ”svigt” af Venstre og dets mange frivillige:

Ifølge Berlingske er Inger Støjberg på ingen måde parat til at tage imod kritikken: ”Jeg kan forstå, at Karin Riis-Jørgensen er voldsomt vred på mig over, at jeg har dannet Danmarksdemokraterne, men jeg har dog svært ved at forstå hendes forbavselse over det, når man nu tænker på, at vi politisk ligger meget langt fra hinanden, og at hun før har irettesat mig for mine holdninger. Hun repræsenterer en meget stor EU-begejstring, ønsker en lempelig udlændingepolitik og er decideret storbyelitær. Jeg har mange gange følt, at netop den del af Venstre har set ned på os, der kommer fra landet”. Støjberg tilføjer, at ”det er da klart, at endnu et meget personligt og nedladende angreb fra Venstre ikke gør det nemmere at finde fælles fodslag”.

Venstrepolitikeren cand.jur. Karin Riis-Jørgensen var medlem af Europa-Parlamentet fra 1994 til 2009. Siden har hun været lønnet rådgiver i det kæmpestore kommunikations- og rådgivningsbureau, Kreab Worldwide, hvor den tidligere svenske stats- og udenrigsminister Carl Bildt er næstformand i bestyrelsen.

Karin Riis-Jørgensen er gift med tidligere ambassadør Birger Riis-Jørgensen, der siden sin afgang fra udenrigstjenesten i 2016 har været lønnet rådgiver for Rasmussen Global og for Terma.

Selvom parret Riis Jørgensen har base på Fyn, er de indbegrebet af den gruppe af storbyelitære og bedrevidende folk, som Støjberg tænker på med udtrykket ”fine københavnske saloner”.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s