Skudsikre veste til skolebørn i Sverige?

Military body armor

Den 11. september 2022 afholdes valg til det svenske parlament, Riksdagen. Samtidig afholdes kommunal- og regionsvalg.

I Sverige har faste valgperioder med valg hvert fjerde år på den anden søndag i september. Der skal vælges 349 medlemmer til Riksdagen.

Svensk politik siden 2002 har været præget af dramatiske forandringer, og indvandringen er blevet genstand for voksende politiske konflikter.

Dødt løb i valgkampen

Meningsmålinger viser, at der er lagt op til dødt løb mellem rød og blå blok.

Rød blok med Socialdemokraterna (i den nuværende regering sammen med Miljöpartiet de Gröna) som de største vil få 49,6 procent af stemmerne. Blokken består ud over Socialdemokraterna og Miljöpartiet af Vänsterpartiet og Centerpartiet.

 Socialdemokraternas partileder Magdalena Andersson er rød bloks ubestridte statsministerkandidat.

Over for den står den borgerlige blok, der ledes af det konservative parti Moderaterna og det indvandrerkritiske Sverigedemokraterna, med 49,3 procent af stemmerne.

Hvis valget går i retning af den borgerlige blok på valgdagen, vil det være et stort gennembrud for Sverigedemokraterna. I en række år har partiet været skyet af de andre partier, men nu indgår partiet som en fast part i den borgerlige blok, og med tilslutning på 21,5 procent overgås Moderaterna, der får 17,4 procent.

Moderaternas leder, Ulf Kristersson, er dog fortsat blokkens statsministerkandidat. De to øvrige partier, der er del af den borgerlige fløj, er Liberalerna og Kristdemokraterna.

Kriminalitet og indvandring

På en stille og hyggelig sensommeraften fredag den 26. august 2022 går en mor og hendes lille barn rundt på en legeplads i bydelen Årby i den svenske by Eskilstuna vest for Stockholm. Pludselig åbnes der mellem rivaliserende bander ild, og der affyres mindst 15 skud mod moren og barnet, der blev alvorligt såret.

Efter skuddramaet er eleverne i Årbyskolen blevet så utrygge at de spørger om de kan få skudsikre veste.

Skudepisoden kom efter at der alene i årets første otte måneder blev dræbt 47 personer med skud i Sverige, hvilket er samme antal som hele 2021.

Problemet er langtfra nyt. Ifølge en rapport fra 2021 udarbejdet af det kriminalpræventive råd i Sverige (Brå) sætter antallet af skuddræbte i landet rekorder. Sverige ligger ifølge rapporten nummer ét i antallet af skuddrab blandt 22 nord- og centraleuropæiske lande, og mellem 2011 og 2019 er antallet af skuddræbte fordoblet.

Spørgsmålet om bekæmpelsen af bandekriminalitet og skyderier og indvandring er her i slutfasen af valgkampens blevet det helt store tema, og stort set alle partier har en meget klar politisk dagsorden på området.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s