Kritik af regeringens håndtering af russiske turister

Mette F og Barbara B

Mens EU har forbudt direkte flyvninger fra Rusland til sit territorium, har russere kunnet rejse til de fleste stater i Shengen-området.

Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyj, har opfordret lande i Vesten til at lukke deres grænser for alle russere. Et generelt stop for udstedelse af visa til russiske statsborgere, der besøger EU-lande, kan bruges som en yderligere effektiv sanktion mod Den Russiske Føderation.

Regeringerne i både Finland og Estland, der begge deler grænse med Rusland, er enige. De to lande har opfordret resten af EU-landene til at indstille alle udstedelser af turistvisa til russiske statsborgere.

‎Fra den 18. august 2022 har russiske statsborgere med et Schengen-visum udstedt af Estland til turisme, forretning, sport eller kultur ikke kunnet krydse grænsen til Estland.‎

‎Russiske statsborgere, der har et visum udstedt af et andet medlem af Schengenområdet, eller som allerede befinder sig i Schengenområdet, vil dog stadig kunne rejse ind i Estland.‎

Tjekkiets udenrigsminister Jan Lipavský har til det tjekkiske nyhedsbureau meddelt, at han agter at tage emnet op på EU’s udenrigsministermøde i Prag i slutningen af august.‎

I Danmark er der ingen politisk forståelse for, at russiske turister ikke skal have lov til at holde ferie i Europa, mens Rusland sønderbomber ukrainske byer.

Lykkedes det ikke at opnå enighed om fælles EU-regler, er den danske regering ifølge udenrigsminister Jeppe Kofod dog klar til at se på de danske regler.

Samtidig har det givet anledning til kritik, at statsminister Mette Frederiksen har erklæret sig enig med den tyske kansler, Olaf Scholz, der har anlagt en mindre skarp kurs end de baltiske lande og Tjekkiet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s