Hvad laver Joe Biden i Mellemøsten?

I denne uge har den amerikanske præsident Joe Biden indledt en fire dages rundtur gennem Israel, det palæstinensiske selvstyreområde og Saudi-Arabien.

Embedsmænd i Det Hvide Hus siger ifølge Washington Post, at formålet med turen er klar: at hjælpe med at integrere Israel yderligere i regionen; at styrke den skrøbelige våbenhvile mellem Saudi-Arabien og Yemen; at bringe Saudi-Arabien, Israel og andre arabiske partnere på linje i forhold til den afbrudte atomaftale med Iran, og at imødegå Kinas og Ruslands indflydelse i Mellemøsten.

Den amerikanske præsident, der har været en mangeårig støtte af staten Israel, vil under mødet med den israelske premierminister Yair Lapid, understøtte og fremme Israels nye engagement med en gruppe arabiske monarkier som faktisk blev faciliteret af tidligere præsident Donald Trump. Da bestræbelserne på at genoplive Irans atomaftale mislykkedes, er Biden-administrationen ivrig efter at bidrage til organiseringen og samarbejdet mellem regionens anti-iranske interesser.

Der tales faktisk nu om et “arabisk NATO” med Israel som en nøglepartner sammen med Golfstater som De Forenede Arabiske Emirater og Saudi-Arabien.

Den formelle ramme for drøftelserne vil være Saudi-Arabiens værtskab for og Bidens deltagelse i et bredere regionalt topmøde i Golfens Samarbejdsråd – den vigtigste blok af stater på den arabiske halvø.

Mens Biden er i Saudi-Arabien, vil Biden udover møder med Saudi-Arabiens konge og kronprins Mohammed bin Salman også holde bilaterale møder med ledere af Egypten, De Forenede Arabiske Emirater og Irak.

På fredag ​​skal Biden mødes med Mahmoud Abbas, præsidenten for det palæstinensiske selvstyre, Mahmoud Abbas, hvis kampagne for en to-statsløsning ser mere nødlidende ud end nogensinde.

I de amerikanske medier vil Bidens håndtering af de svære spørgsmål i Mellemøsten blive fulgt intenst på et tidspunkt, hvor præsidentens ratings er historisk lave og demokraterne står overfor en truende valgkatastrofe ved efterårets midtvejsvalg.

Forholdet til den saudiske kronprins Mohammed bin Salman vil blive fulgt med særlig interesse. Det er selvfølgelig Jamal Khashoggi-sagen, der stadig lever. Den grufulde bortførelse og mordet på den saudiske dissident og Washington Post-skribent blev i sin tid af de amerikanske efterretningsvæsener vurderet til at være godkendt af den saudiske kronprins Mohammed bin Salman.

Under præsidentvalgkampen var Joe Biden tæt på at love at gøre Saudi-Arabien til en “paria” og at forholdet mellem Washington og Riyadh skulle revurderes.

Det bemærkes, at det er lykkedes kronprins Salman at formilde Tyrkiet, hvor mordet på Khashoggi fandt sted, og for ganske nylig har besøgt Recep Tayyip Erdoğan i Ankara.

Vladimir Putin, den russiske præsident, mødes i næste uge med lederne af Iran – Ayatollah Sayyid Ali Khamenei og præsident Ebrahim Raisi – og Tyrkiets leder Recep Tayyip Erdoğan.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s