Nationalistpartiet Sinn Fein vinder valget i Nordirland‎

Sinn Fein

‎Sinn Fein sikrede sig lørdag et flertal af pladser i Nordirlands lovgivende forsamling – Stormont.

Sinn Fein blev dermed det første irske genforeningsparti, der opnåede et flertal. Partiet, der opstod som den politiske fløj i den irske republikanske hær, IRA, tog 27 af forsamlingens 90 pladser.

På andenpladsen med 24 pladser kom Democratic Unionist Party, DUP, som går ind for at Nordirland forbliver i Det Forenede Kongerige.

Sinn Fein planlægger at udnævne partileder Michelle O’Neill til førsteminister, men har ingen planer om at tage øjeblikkelige skridt i retning af et forenet Irland.

Valget ligner ellers et monumentalt skift i et Nordirland, der siden løsrivelsen fra Irland i 1921 har været domineret af de protestantiske unionister.

Sinn Fein ønsker principielt en folkeafstemning om genforening med Irland, og i 2019 sagde‎‎ ‎‎O’Neill ellers, at Storbritanniens udtræden af Den Europæiske Union ville føre til irsk forening “inden for en generation”, og at “flaskens ånd vedrørende irsk enhed var ude af flasken”.

Selvom der ikke her og nu vil blive taget skridt til at afholde en folkeafstemning, kan valget betyde, at genforeningen med Irland er kommet et skridt nærmere.

Lederen af Nordirland demokratiske Unionistparti, DUP, Jeffrey Donaldson, erkendte lørdag, at rivalerne fra det overvejende katolske Sinn Fein havde vundet valget og var blevet det største parti i det lokale parlament – Stormont.

The Troubles

Under det, som kendes som “The Troubles”, var IRA den ene væbnede part i den borgerkrigslignende tilstand, som udspillede sig fra 1969 til 1998.

3600 blev dræbt og over 30.000 såret.

DUP har siden Langfredagsaftalen fra 1998, der gjorde en ende på de væbnede tilstande, været det største parti i Nordirland. Det bliver nu Sinn Fein, der har retten til at sætte sig på posten som førsteminister i Nordirland.

Grænseaftalen mellem UK og EU

Valget viser, at de unionistiske partier, der overvejende er protestantiske og forkæmpere for unionen med Storbritannien, har tabt mange stemmer ved valget. Der kan dog ikke dannes en regering uden DUP, og Jeffrey Donaldson siger, at DUP ikke vil deltage i en ny regering, medmindre den aftale, som EU og Storbritannien har indgået om Nordirland, bliver ændret.

Aftalen har skullet sikre, at Nordirland efter Brexit forbliver en del af EU’s indre marked med en åben grænse mellem Nordirland og den irske republik, Éire, som er medlem af EU.

Arrangementet har imidlertid ført til en toldmur i forhold til det øvrige Storbritannien.

Det er et led i brexit-aftalen mellem London og Bruxelles, at det nordirske parlament i 2024 med simpelt flertal skal afgøre om man ønsker at beholde EU-aftalen.

Mens DUP ønsker EU-aftalen ændret, vil Sinn Fein, det socialdemokratiske SDLP og valgets anden store vinder, Alliance Party, beholde aftalen.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s