Nationalbanken: Krigen i Ukraine vil svække den økonomiske vækst

Ukraine

Krigen i Ukraine er på kort tid blevet en ny og destabiliserende faktor i dansk og international økonomi. Det dæmper væksten og øger inflationen på et tidspunkt, hvor der i forvejen både er høj inflation og stort kapacitetspres. Ifølge Danmarks Nationalbank er dansk økonomi grundlæggende sund og i stand til at håndtere nye udfordringer, og krigen ventes som udgangspunkt at give en vækstpause.

Der er imidlertid også risiko for egentlige aktivitetsfald og Nationalbanken forudser i 2022 en vækst i dansk økonomi på 2,1 procent. Krigen i Ukraine kommer til at gøre ondt på væksten i dansk økonomi.

I prognosen forudser Nationalbanken en vækst i 2022 på 2,1 procent. Det er noget under forventningen i september sidste år, hvor der blev spået en vækst på 3,1 procent.

Siden er der imidlertid opstået krig i Ukraine. Krigen vurderes isoleret set at svække den danske vækst med 1,0 procentpoint.

Baggrunden er særligt højere prisstigninger og øget usikkerhed, der vil ramme forbrug og investeringer globalt og i Danmark, men de omfattende sanktioner mod Rusland vil ifølge Nationalbanken også få konsekvenser for virksomheder og husholdninger.

Nationalbankens vurdering er, at krigen reducerer bnp-væksten med cirka 1 procentpoint og øger inflationen med cirka 2 procentpoint i år. Til sammenligning voksede voksede det danske bnp i 2021 med 4,1 procent. Det var den største stigning siden 1994. Det vil sige i 27 år.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s