Når det klogeste er at lægge sig ned og rulle rundt!

Barbara Bertelsen m fyreseddel

Når man er afsløret, er der kun ét at gøre: Tilstå, sig undskyld og erkend, at du har behov for professionel hjælp.

Hvis du erkender, at du udøver psykopatisk, brutal og tyrannisk ledelse, er bigamist og lever et dobbeltliv, lider af alkoholisme, stofmisbrug, sexafhængighed, udøver sexchikane og grænseoverskridende, krænkende adfærd kan det undskyldes og tilgives, og der står professionelle hjælpere klar til at samle dig op.

Benny Engelbrecht

Hvis du ikke er parat til at erkende og undskylde egen skyld, moralske svagheder, decideret løgn og lovbrud, kan du ligesom transportminister Benny Engelbrechts sige, at du har ”stået på mål for embedsværket”: ”Nogle gange er det sådan, at man som minister står på mål for sit embedsværk, og sådan er det”, sagde han.

Her antyder Engelbrecht, at han ikke er den egentlige ansvarlige for at holde CO₂-beregningerne tilbage. Når sagen endte med hans afgang, er det fordi han så at sige tog skraldet for en beslutning truffet af embedsværket.

Minksagen er et andet eklatant eksempel på undtagelse fra reglen om at erkende, sige undskyld og søge professionel hjælp.

Henrik Studsgaard og Mogens Jensen

Selvom beslutningen om aflivningen af mink blev truffet af regeringens koordinationsudvalg med statsministeren for bordenden og Barbara Bertelsen ved hendes side, var det Fødevareminister Mogens Jensen og Fødevareministeriets departementschef, Henrik Studsgaard, der fik besked på at ”lægge sig ned og rulle rundt”,

Henrik Studsgaard påtog sig da også efterfølgende så meget skyld, at han offentligt undskyldte sit svigt over for daværende minister Mogens Jensen, da denne måtte gå af.

PET-skandalen

Skandalerne omkring Forsvarets Efterretningstjeneste er endnu et eksempel på, at ministre forsøger at lægge ansvaret andetsteds.

Med få undtagelser er hovedreglen, at offentlige undskyldninger og erkendelse af behov for professionel hjælp er løsningen, når politikere og kendisser skal have lukket en møgsag. Der er endda et fagudtryk for politikeres offentlige bodsgang, når de ikke ser andre veje til at genetablere respekten: De lægger sig fladt ned og ruller rundt. Selvom hele operationen ofte er gennemskuelig som en ren og skær strategisk manøvre, virker det!

Morten Scheelsbeck

Den konservative lokalpolitiker, Morten Scheelsbeck, oplyste i 2020 overraskende på sin Facebookprofil, at han havde erkendt, at han var alkoholiker, og at han nu havde søgt professionel hjælp.

Morten Scheelsbeck har også deltaget i en podcast, hvor han introduceres således: ”I dag har vi besøg af Morten. Han har altid vidst, at der var noget galt med ham, men han vidste ikke hvad. Indtil den dag, at han fandt ud af han var alkoholiker, det lyder måske paradoksalt, men han blev faktisk glad for diagnosen. Morten har altid opsøgt festlige lejligheder og hvis de ikke var der, så lavede han dem selv. Lyt til Mortens rejse fra festglad teenager til alkoholisk familiefar midt i 30’erne”.

Dansk Psykolog Forening kan berette, at udgifterne til voksnes psykologbehandling i de seneste 10 år er mangedoblet, og det er i dag såre almindeligt at søge hjælp udefra.

Per Christensen

For eksempel lød det den 21. januar 2022 på Facebook fra 3F-formand Per Christensen, der for nylig måtte trække sig efter at have levet et dobbeltliv med to familier: ”Jeg er nu i gang med en proces, hvor jeg får professionel hjælp, for jeg ønsker at blive en bedre udgave af mig selv.”

Cecilia Lonning-Skovgaard

I København er venstre-borgmesteren Cecilia Lonning-Skovgaard blevet kritiseret for sin ledelsesstil som borgmester for beskæftigelse og integration i Københavns Kommune. Men tag ikke fejl – hun vil også forbedre sig: Den 3. februar 2022 udtalte Cecilia Lonning-Skovgaard til Politiken: ”Det er noget, jeg skal arbejde med nu og formentlig også skal have noget professionel bistand til, hvordan man forbedrer sig på det punkt”.

Det er siden kommet frem, at Lonning-Skovgaard fyrede chefen for jobcenter-området, selvom hun udmærket vidste besked om slendrian i byens jobcentre. Utroværdig og misbrug af magt er nogle af de ord, som kommunalforsker hæfter på beskæftigelses- og integrationsborgmesteren i København, men måske siger det også noget om Venstre-folks generelle problemer med ordentlighed?

Karen Melchior

Dagen efter, den 4. februar, fulgte det radikale medlem af Europaparlamentet, Karen Melchior, trop på Facebook, hvor hun afsluttede et længere indlæg med ordene: ”Derfor bremser jeg op nu. Derfor bliver jeg nu sygemeldt for og får hjælp til at komme på fode igen”.

Det opslag kom, efter det i efteråret 2021 kom frem, at flere af Karen Melchiors medarbejdere var enten stoppet eller blevet sygemeldt som følge af politikerens hårdhændede ledelse.

Annette Heick

Entertainer Annette Heick udkommer snart med en erindringsbog, ”Datteren”, på forlaget Gyldendal.

Der er efterhånden gået syv år siden Annette Heicks mand, kokken Jesper Vollmer, brækkede nakken. I den lange tid, hvor sygdommen fyldte, blev Annette Heick ifølge erindringsbogen tiltrukket af en anden mand

Parret har opsøgt professionel hjælp. Hun fortæller i bogen om sessionerne hos psykolog Gert Martin Hald som både afgørende og givende: ”Jeg tror, at det bedste råd, vi fik i parterapien, var at tage vores parforholds problemer alvorligt. Jeg har fortalt ærligt, hvor jeg havde bevæget mig hen, og der er blevet kastet med skyld. Men vi har også sluttet fred. Vi er ovre på den anden side og har tilgivet hinanden”.

I modsætning til eksempelvis Anonyme Alkoholikere og Anonyme Stofmisbrugere skal de sexafhængige medlemmer af SAA ikke nødvendigvis afstå fra at have sex. Deres ”ædruelighed” består i at få ”et sundt forhold” til sex, som de selv definerer.

Mads Aagaard Danielsen

I oktober 2020 kunne Berlingske Tidende på baggrund af vidneudsagn og SMS-beskeder beskrive hvordan flere personer – fortrinsvis kvinder – har oplevet at blive chikaneret, få hadbeskeder og modtage trusler fra tidligere P1-vært Mads Aagaard Danielsen.

Han var vært på P1-programmet “Shitstorm”. Et program, der ugentligt taler med personer, som er kommet i modvind på sociale medier. Til Berlingske fortæller en af kvinderne, hvordan hun til en arbejdsjulefrokost i 2015 bliver skubbet ind på et toilet, hvorefter værten låser døren og stikker sine fingre op i hende.

En anden fortæller, at Mads Aagaard Danielsen tog hendes bh af og befamlede hendes bryster, kort tid efter at de havde mødt hinanden på en natklub i København.

Andre har modtaget “direkte trusler” og er blevet chikaneret af Mads Aagaard Danielsen i forbindelse med deres arbejde på Radio24syv, hvilket i 2019 fik direktør på Radio24syv, Jørgen Ramskov, til at sende en klage over værten til DR.

Klagen til den pågældende redaktionschef fik ikke tydelige konsekvenser, og Mads Aagaard Danielsen fortsatte en tid som vært på P1 før han endelig blev fyret fra DR.

Mads Aagaard Danielsen skriver i en sms til Berlingske, at han er “dybt ulykkelig” og “forfærdet” over, hvordan han har behandlet andre mennesker: ”Selv om der er flere elementer i vidnesbyrdene, som jeg ikke kan genkende, så er der alt for mange, som jeg godt kan. Jeg skylder alle, som jeg har opført mig grænseoverskridende over for, min største undskyldning. Jeg må skamfuldt erkende, at mit forvoksede ego og mit infantile temperament har betydet, at jeg ikke har været i stand til at indse karakteren af mine handlinger, før de blev fremlagt for mig på én gang. Den næste tid vil jeg søge hjælp hos professionelle og mine nærmeste. Jeg har derfor ikke yderligere kommentarer, ud over igen at sige undskyld”, skriver han.

Tiger Woods

Hvis vi går til det store udland, står det efterhånden klart, at det, der først lignede et par sidespring, var et decideret dobbeltliv for den amerikanske golfspiller Tiger Woods.

Tiger Woods er sexafhængig. Det var i hvert fald den melding, der umisforståeligt lå mellem linjerne, da han tre måneder senere på et pressemøde for særligt indbudte sportsjournalister undskyldte at have såret sine nærmeste og svigtet sig selv. Det var en forfærdelig tid med flere end 120 forhold, bedyrede den angrende golfstjerne, der havde afbrudt et 45 dage langt sex-afvænningsophold for at give sin version.

”Jeg er klar over den smerte, jeg har forvoldt. Jeg har skuffet jer alle sammen,” sagde Woods, der med sexafhængighedskortet på bordet med ét forvandlede sig fra gerningsmand til offer. For den halve verden, der så med, stod det klart, at golfspilleren havde været angrebet af magter stærkere end ham selv. Kræfter, der havde tvunget ham til at gøre ting, han nok havde lyst til, men ikke ønskede.

”Mine fejltagelser har fået mig til at se på mig selv på en måde, jeg aldrig har gjort før. Jeg blev opdraget som buddhist, men er de senere år gledet væk fra det. Jeg vil vende tilbage til buddhismens budskab,” erklærede Tiger Woods og tilføjede, at han var på vej tilbage til klinikken for at få mere terapi.

Charlie Sheen, Michael Douglas, David Duchovny

Tiger Woods er ikke den eneste. I amerikanske celebritets-cirkler har mænd nærmest stået i kø for at bekende deres sexafhængighed: Charlie Sheen, Michael Douglas, David Duchovny. Alle har de gået offentlig bodsgang efter at være blevet afsløret i udenomsægteskabelige favntag.

De har også sagt, at de vil søge professionel hjælp!

Jakob Sloma

Fra den hjemlige arena opsagde Jakob Sloma sin stilling som chef i DR, efter han havde indrømmet i beruselse at have optrådt grænseoverskridende over for en medarbejder. I kølvandet derpå oplyste han i december 2021, at han ville gå i behandling for sine alkoholproblemer.

Kristian Hegaard

Kristian Hegaard, forhenværende medlem af Folketinget for De Radikale. Udtalte i august 2021 efter at have indrømmet og undskyldt for at have udvist krænkende adfærd i beruset tilstand, at han ville ”søge assistance, så det ikke kommer til at ske fremadrettet”.

Morten Østergaard

Morten Østergaard, tidligere politisk leder for De Radikale. Gik af som leder og blev sygemeldt, efter det kom frem, at han ved flere lejligheder havde krænket partifæller. Han skrev i oktober 2020 i et Facebook-opslag: ”Det er ikke nemt at erkende egne svigt og dårlige dømmekraft, når man altid har søgt at tage ansvar. Det slider jeg med. Og det har jeg søgt hjælp til”.

Ifølge en rapport fra Sundhedsstyrelsen udarbejdet af Cowi konkluderes det, at de eneste, der i stort omfang opgiver at søge professionel hjælp, er pædofile.

Overgreb og krænkelser af børn kunne forebygges, hvis pædofile havde nemmere adgang til behandling, men krav om henvisning fra egen læge og åbne journaler skræmmer. Mange er skræmte ved tanken om, at de skal op til deres læge, fordi de er bange for, at det skal rygtes.

Enkelte andre afviser også at tilkendegivet offentligt, at de har behov for professionel hjælp.

Frank Jensen

Da Frank Jensen forlod overborgmesterkontoret i København mandag den 19. oktober 2020 sluttede 11 år som overborgmester i København og 8 år som næstformand for Socialdemokratiet.

Frank Jensen, der har været i politik i 33 år, sagde til pressen, at det ikke er synd for ham. På et pressemøde erkendte Frank Jensen, at han har været en krænker, og han undskyldte overfor de kvinder, han har stødt gennem 30 år i politik.

Men i modsætning til mange andre undskyldte han sig ikke med at være drevet af større magter end han selv, og at han derfor ville søge professionel hjælp. Frank Jensen gik den anden vaj – han oprettede selv en rådgivningsvirksomhed!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s