Eurostat kunne den 17. december 2021 oplyse, at inflationen på årsbasis i eurolandene i november 2021 var på steget fra 4,1 pct. i oktober til 4,9 pct. i november. Dermed blev der registreret den højeste inflation siden euro blev indført.
Det er ikke mindst høje energipriser og prisstigninger på importvarer, der ligger bag inflationstallene, der varierer mellem landene. I Frankrig er inflationen pt. på 3,4 pct. mens den i Tyskland er på 6 pct. Estland har en inflation på 8,4 pct. mens den i Litauen er på 9,3 pct. I UK er inflationen på 4,2 pct. og i USA nåede inflationen med den største stigning siden 1990 i oktober 2020 op på 6,2 pct.
Eurostats næste inflationsopgørelse offentliggøres den 7. januar, men det er klart, at den fulde opdrift i prisniveauerne endnu ikke er afspejlet i de officielle opgørelser.
Den svenske møbelgigant Ikea har således oplyst, at varepriserne i den kommende tid vil stige. Prisen på nogle produkter vil stige med op til 50 procent, men i gennemsnit ventes prisstigninger på godt 9 pct.
Hvordan vil ECB reagere?
Den europæiske centralbank, ECB, der styrer efter et inflationsmål på omkring 2 pct., har hidtil ment, at prisstigningerne var midlertidige og knyttet til genåbningen efter Corona-pandemien. Mere og mere tyder på at banken må revurdere sin opfattelse, og spørgsmålet er hvilke konsekvenser det vil få for pengepolitikken i euro-området.
Hvis inflationen fortsat holder sig på et højt niveau, er det svært at se, hvordan markante renteforhøjelser kan undgås.