Kan man stole på Watch Medier i Dan-Bunkering sagen

Dan-Bunkering USTC bestyrelsen

ITWatch siger selv, at de går helt tæt på de danske it- og televirksomheder og sætter fokus på forretningerne bag produkterne, herunder strategi, ledelse, resultater, konkurrence, politik, ordrer, opkøb, innovation, profiler, karriere, jobskift og meget mere. ITWatch leverer uafhængig, kritisk og fair journalistik om de store, toneangivende virksomheder, men også om underskoven af mindre og mellemstore danske virksomheder, der udgør ryggen i dansk erhvervsliv og samfundet generelt.

ITWatch er en del af Watch Medier, der henvender sig til læsere med interesse for samfund og erhvervsliv. Watch Medier udgiver ud over ITWatch også søstermedierne AdvokatWatch, AgriWatch, AMWatch, CleantechWatch, EjendomsWatch, EnergiWatch, FinansWatch, FødevareWatch, KapitalWatch, MediaWatch, MedWatch, MobilityWatch, PolicyWatch og ShippingWatch.

Det var derfor bemærkelsesværdigt, ITWatch i en artikel den 14. oktober 2019, ikke nævner, at der er rejst sigtelse for brud på EU´s Syriens-sanktioner mod Dan-Bunkering Holding og Dan-bunkering, der er datterselskaber i USTC-koncernen (United Shipping & Trading Company er en global gruppe af firmaer med hovedsæde i Middelfart, og ejet af Torben Østergaard-Nielsen).

Dan-Bunkering sigtet af SØIK

SØIK – Bagmandspolitiet – havde endelig og langt om længe rejst sigtelse om brud på EU´s sanktioner. Straffen for brud på internationale sanktioner kan straffes med bøde eller – i grove tilfælde – fængsel op til fire år.

Det er DR, der har afsløret sagen om de påståede overtrædelser af de internationale sanktioner mod Syrien. Det er sket på baggrund af blandt andet amerikanske retsdokumenter, centrale kilder og fortrolige oplysninger hos danske myndigheder.

Ifølge disse oplysninger har Dan-Bunkering Holding og Dan-Bunkering været involveret i leverancer af jetbrændstof til Syrien, som er fragtet til landet via overførsler til russiske tankskibe. Kunden, der betalte Dan-Bunkering for overførslerne, har ifølge Ruslands udenrigsministerium stået for at forsyne russiske kampfly i Syrien med jetbrændstof.

Dan-Bunkerings bank, Danske Bank, blev i 2018 af amerikanske myndigheder orienteret om Dan-Bunkerings mulige brud på EU’s jetbrændstofforbud i forbindelse med transaktioner for samlet over 420 millioner kroner fra to russiske selskaber, der er involveret i sagen. Danske Bank havde herefter intet andet valg end at underrette de danske myndigheder, som dog var usædvanligt træge til at reagere.

Det ser endda ud til at Fyns Politi havde henlagt sagen, og først da skandalen når offentligheden, reagererede Justitsministeriet og Bagmandspolitiet.

Dommen

Tirsdag den 14. december 2021 faldt dommen i Dan-Bunkering sagen, hvor det USTC-ejede Bunker Holding, datterselskabet Dan-Bunkering og topchefen i Bunker Holding, Keld R. Demant, blev dømt for overtrædelse af straffeloven og EU’s sanktioner i Syrien,

De to bunkerselskaber fik en bøde på i alt 34 mio. kr., Keld R. Demant fik fire måneders betinget fængsel og fortjenesten på 15,650 mio. kr. fra salget af 172.000 ton jetbrændstof skal konfiskeres.

Ejeren tavs

Torben Østergaard-Nielsen har tilkendegivet, at han ikke ønsker at blive interviewet om den skelsættende dom. Det vides derfor ikke, om dommen og Dan-Bunkering sagen på nogen måde vil få organisatoriske og ledelsesmæssige konsekvenser i Middelfart-koncernen.

One thought on “Kan man stole på Watch Medier i Dan-Bunkering sagen

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s