Skandalen i Bella Center

LLR COP15

I anledning af COP26 i Glasgow kan der være anledning til at mindes COP15 i 2009 i København. Den danske regering med Lars Løkke Rasmussen og Connie Hedegaard i spidsen havde sat næsen op efter at skabe den helt store afløser til Kyoto-protokollen. Det gik mildest talt ikke godt: Danmark havde undervurderet opgaven, især magtkampen mellem USA og Kina, og en dårligt forberedt dansk statsminister endte som en hund i et spil kegler.

I Connie Hedegaards klimaministerium ville man opretholde presset på USA og opbygge et tillidsforhold til u-landene, mens man i Lars Løkke Rasmussens statsministerium var bekymrede for ikke at få nogen aftale hjem og derfor foretrak at søge den mindste fælles nævner for USA og Kina.

Magtkampe mellem chefen for statsministeriets klimasekretariat Bo Lidegaard og klimaministeriets chefforhandler Thomas Becker, afskedigelse af Becker og sammenstød prægede et forløb, som førte til, at Danmarks regering med statsministeren for bordenden spillede højt spil ved at satse på et fortroligt dansk forhandlingspapir.

Strategien slog totalt fejl, da papiret blev lækket. De fattige lande blev rasende, da det lækkede udkast blev udlagt som et forsøg på at gå USA’s ærinde og kuppe topmødet, og fra da af mistede Danmark grebet om forhandlingerne. En håndfuld u-lande med Venezuelas præsident Hugo Chavez i spidsen etablerede et regulært oprør mod det danske formandskab og det, de karakteriserede som en udemokratisk, USA-styret topmødeproces.

På den logistiske side, var der for lidt plads i Bella Center, så folk stod i kø i timevis udenfor i decembers kulde og syreregn. De sidste få dage var præget af kaotiske møder i alt for små rum.

De fem største udledere, Kina, USA, Indien, Sydafrika og Brasilien, indgik i en sen nattetime en aftale, Copenhagen Accord, uden om FN-systemet – og uden om EU.

Fra COP15 kom således kun en vag aftale om at begrænse den globale opvarmning og et løfte om 100 milliarder dollars i klimabistand til ulandene fra 2020, men ellers var fiaskoen næsten total. Løftet om de 100 milliarder dollars er stadig ikke blevet indfriet.

Den kritisable håndtering af COP15 påførte også Lars Løkke Rasmussen skrammer, der siden har forfulgt ”den lille svindler” fra Græsted.

På trods af både sang og dans, lykkedes det ikke Lars Løkke Rasmussen at komme i betragtning ved den seneste fordeling af poster i EU. Danmarks halvhjertede EU-medlemskab og hans egen track-record stod i vejen for en ærefuld exit fra dansk politik.

På det personlige plan var COP15 udslagsgivende for, at Lars Løkke Rasmussen heller aldrig kommer i betragtning til en betydningsfuld international toppost uden for EU. Løkke Rasmussens senere performance i GGGI bekræftede for mange det negative indtryk, de havde fået i de sene nattetimer i Bella Centeret i 2009.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s