”En dag uden pasta er en dårlig dag”

World-Pasta-Day-1024x1024

Den 25. oktober er siden 1995 blevet markeret som World Pasta Day.

Mens mærkedagen, der blev startet af 40 pastaproducenter, der besluttede at danne en World Pasta Congress, er veldokumenteret, er der ikke enighed om selve pastaens oprindelse.

Nogle hævder, at pasta først blev fremstillet i Kina i 1200 -tallet, mens andre insisterer på at romere fremstillede pasta på basis af en simpel mel- og vanddej.

Nogle henfører oprindelsen tilbage til det 4. århundrede f.Kr., hvor en etruskisk grav skildrede billeder af indfødte, der lavede en ret, der lignede pasta.

I USA er pasta især udbredt i form af makaroni og ost – Mac and Cheese. Den amerikanske præsident Thomas Jefferson krediteres for at have bragt makaronimaskiner til Amerika allerede i 1789 sammen med ideen om at tilberede makaroni i flødesauce og ost.

Den første industrielle produktion af pasta foregik i Brooklyn i USA i 1848.

Der findes omkring 33 typer pasta, grupperet som enten ”dry” eller ”fresh”. I 1980’erne blev makaroni i modsætning til spaghetti nedladende betragtet som en vulgær og folkelig pastavariant.

Italien er verdens største pastaproducent med 3,9 mio. tons om året og 62 pct. af produktionen – cirka 2,4 millioner tons – eksporteres til udlandet. Pastasektoren i Italien omfatter omkring 120 virksomheder med mere end 10.200 beskæftigede og en årlig produktionsværdi å¨5,5 mia. euro.

Hver italiener konsumerer 23 kg pasta om året, og overgår dermed Tunesien (17 kg), Venezuela (15 kg) og Grækenland (12,2 kg).

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s