Den Europæiske Centralbank letter foden på den pengepolitiske speeder

Lagarde

Den Europæiske Centralbank (ECB) har efter et møde i bankens bestyrelse – The Governing Council – den 9. september 2021 besluttet at begrænse udpumpningen af likviditet i det europæiske finansielle system. Det sker ved at reducere opkøbet af obligationer under det særlige pandemiprogram – Pandemic Emergency Purchase Program (PEPP), der blev iværksat for at modvirke effekterne af coronakrisen.

I de seneste måneder har ECB gennem PEPP-programmet hver måned opkøbt værdipapirer for 80 mia. euro. Sammen med andre programmer har de månedlige opkøb været på 100 mia. euro – svarende til 750 mia. kr.

Efter mødet i bestyrelsen udsendte ECB en pressemeddelelse, hvor det også fremgik, at den europæiske centralbank samtidig fastholder den historisk lave rente på minus 0,50 procent.

ECB har ikke oplyst, hvor meget opkøbene vil blive reduceret, men markedsanalytikere venter at opkøbene vil blive reduceret med 20-30 mia. euro om måneden.

Pengepolitisk stimulering af økonomien

Pengeudpumpningen fra ECB har givet mildnet de økonomiske konsekvenser af coronakrisen og afværget en langvarig økonomiske krise i euro-zonen – ikke mindst i de svage sydeuropæiske økonomier.

Den Europæiske Centralbank vurderer nu, at det ikke er nødvendigt at understøtte økonomien med lige så store opkøb som i de foregående to kvartaler.

Det er derfor naturligt at neddrosle opkøbene, mens ECB-renten foreløbig fastholdes. På lidt længere sigt må det dog forventes, at renten i euro-zonen vil stige.

ECB’s nuværende pengepolitik betyder for mange boligejere, at renterne på boliglån er rekordlave.

Til gengæld betyder den ekspansive pengepolitik og det lave renteniveau, at man får ingen eller skal betale negativ rente på sin opsparing i banken.

ECB er centralbank for landene i eurozonen, hvor Danmark ikke deltager. Da Danmark har fastkurspolitik for kronen i forhold til euroen, betyder det, at den danske Nationalbank vil lægge sig tæt op ad ECB’s rente.

Stigende rente?

ECB-dispositionerne kom ikke uventet for markedsanalytikerne, og derfor var der kun mindre justeringer på de europæiske aktiemarkeder. Der kunne dog konstateres en lille stigning i kursen på bankaktier i forventning om at der med et kommende højere renteniveau igen er udsigt til indtjening på normale bankforretninger.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s