Tyskland har registreret de første tilfælde af afrikansk svinepest blandt tamme svin

Svinepest

De lokale myndigheder i delstaten Brandenburg oplyser den 16. juli 2021 i en pressemeddelelse, at der nu er registreret tilfælde af svinepest, ASF, i Tyskland.

To besætninger med tamme svin er indtil videre blevet ramt af den frygtede svinepest. De to besætninger, hvor den ene er på et økologisk landbrug med 200 svin og den anden er et fritidsbrug med kun 2 svin, ligger i Spree-Neiße og Märkisch Oderland i det østlige Tyskland.

Hidtil har de tyske myndigheder kun konstateret smitte med sygdommen hos vildsvin. Der er foreløbigt konstateret 1.267 tilfælde i Brandenburg-området, der grænser op til Polen, hvor afrikansk svinepest er udbredt.

Der er etableret hegn langs den polske grænse og jagten på vildsvin er intensiveret.

Kina og andre asiatiske lande indførte importforbud mod tysk svinekød, da de første tilfælde af ASF blev opdaget i september 2020.

Regionaliseringsprincippet betyder, at Tyskland fortsat har kunnet eksportere svinekød til andre EU-lande, mens det asiatiske Importforbud har betydet, at svineeksporten fra andre EU-producenter, herunder Spanien og Danmark, til Asien er steget.

Afrikansk Svinepest, ASF

Afrikansk svinepest er et virus, som myndigheder verden holder skarpt øje med. Det skyldes, at det har en høj dødelighed blandt svin.

Siden august 2018 har der været rapporter om en massiv forekomst af sygdommen i Kina. Moldova, Rusland og Ukraine rapporterer også fortsat tilfælde af ASF. I 2019 udslettede ASF omkring 120 millioner svin i Kina, mere end en tredjedel af landets svinebestand.

Herhjemme er der endnu ikke konstateret afrikansk svinepest blandt danske svinebesætninger.

Myndighederne har også været meget opmærksomme på at holde virusset ude af landet. Især efter de første tilfælde i Tyskland blev konstateret sidste år.

Fødevarestyrelsen har vurderet, at et enkelt tilfælde af afrikansk svinepest kan risikere at koste milliarder i tabt eksport, hvis der på grund af smitte pludselig ikke kan sælges svin til udlandet.

Frygt for svinepest er også årsag til, at der langs den dansk-tyske grænse er blevet opført et vildsvinehegn.

Fra flere sider har der været kritik af hegnet. Prisen for hegnet på omkring 80 mio. kr. svarer imidlertid til blot én dags dansk eksport af svinekød.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s