Politisk spontanitet

Lars Løkke skæg

Under valgkampen i 2015 sagde Lars Løkke Rasmussen i en debat med Helle Thorning-Schmidt, at hvis hun ville holde op med at fortælle løgne om Venstres politik, ville han til gengæld lade være med at fortælle sandheden om Socialdemokratiet.

Vendingen kom ikke spontant ud af Løkke Rasmussens mund, men var tyvstjålet fra Demokraten, Adlai Stevenson, 1900 -1965, der om republikanerne udtalte: “Hvis de vil stoppe med at fortælle løgne om demokraterne, vil vi stoppe med at fortælle sandheden om dem.”

Lars Løkke Rasmussens ”lån” fra andre politikere og andre uvederhæftigheder har bidraget til hans anløbne renommé, fyring fra Venstre og Mogens Lykketofts karakteristik som en ”lille svindler”. Nu skal vi fra en politiker, der aldrig selv har demonstreret mådehold, høre på ”Moderate” opfordringer til fred og fordragelighed og samarbejde ”hen over midten” i dansk politik.

Mens Lars Løkke Rasmussen kynisk og velovervejet taler mod bedre vidende, er der andre politikere, der optræder i den politiske debat med spontane og mindre velovervejede tilkendegivelser.

Da den konservative kandidat Pernille Weiss kort inden valget til Europa-Parlamentet i 2019 bramfrit bød 10 millioner afrikanere velkommen til Europa var hun tæt på at sabotere enhver mulighed for at blive valgt.

Den bizarre situation mindede om dengang Susanne Bjerrehus var kandidat til Folketinget.

Folketingsvalget 1990

Da Suzanne Bjerrehus ved Folketingsvalget i 1990 var blevet opstillet for Amagerkredsen fik hun af den daværende konservative gruppeformand, Knud Østergaard, følgende råd: ”Nu gælder det om at holde lav profil – du er stensikker på at blive valgt, men det klogeste ville være, hvis du tilbragte hele valgkampen på Gran Canaria”. På det tidspunkt var Bjerrehus landskendt som studievært i flere af Danmarks Radios populære lørdagsudsendelser.

Suzanne Bjerrehus, der som yngre blev kendt som fotomodel og deltager i ”voksenfilm”, havde på universitetet erhvervet sig en grad som cand.jur. Efter sin eksamen fik hun job i Industrifagene, OECD, Dansk Tandlægeforening og konsulentfirmaet Mercuri Urval og i 1986 blev hun ansat som chef for Det Konservative Folkepartis politisk-økonomiske afdeling med 17 ansatte, herunder typer som Michael Ulveman, Erik Skov Pedersen og den navnkundige redaktør Ebbe Salomonsen – aldrig kaldet andet end Sam. Ansættelsen af Bjerrehus var kontroversiel, men gruppeformand Knud Østergaard, fastholdt, at hun var den bedst kvalificerede.

Susanne Bjerrehus fulgte desværre ikke Knud Østergaards råd.

Efter opstillingen kastede hun sig ud i en valgkamp, der blev tæt dækket af alle medier. Hun holdt vælgermøde med arbejderne på B&W og udtalte, at hun var sikker på, at mange af dem forstod hende, når hun sagde, at det, der var godt for dansk erhvervsliv, også var godt for B&W og dermed dem. Midt i valgkampen vakte hun imidlertid opsigt ved under massiv mediedækning ikke kun at besøge Christiania, men hun forsvarede indtrængende fristaden som en vigtig kulturinstitution, som burde lovliggøres.

Her knækkede filmen – mange partifæller, der opfattede Christiania som noget der burde bulldozes – hellere i dag end i morgen! – tog afstand.

Resultatet var, at hun ikke blev valgt.

Europa-Parlamentsvalget 2019

I 2019 var Det Konservative Folkepartis EU-politik i bedste fald tåget og uklar. I hvert fald havde partitoppen tydeligvis ikke været i stand til at yde den uerfarne Pernille Weiss kompetent vejledning som modvægt til erhvervsrepræsentanter, der havde fyldt Weiss med snak om den forestående mangel på billig arbejdskraft.

Selvom Pernille Weiss efterfølgende prøvede at trække i land, var situationen alvorlig og det enlige konservative mandat i Europa-Parlamentet i farezonen.

Partiets marketingsorienterede generalsekretær besluttede at satse en væsentlig del af partikassen på en mediekampagne, der skulle fremhæve nødvendigheden af en fortsat konservativ stemme i Bruxelles.

Pernille Weiss blev med nød og næppe valgt med 80.104 stemmer. Formentlig Danmarkshistoriens dyreste mandat!

Til sammenligning fik Venstres spidskandidater Løkkegaard og Gade begge mere end 200.000 stemmer og Venstre opnåede i alt 4 mandater. Den konservative spidskandidat ved Europa-Parlamentsvalget i 2014, Bendt Bendtsen, fik 151.274 stemmer.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s