CDU vinder kamp med Alternative für Deutschland i tidligere DDR-delstat

Sachsen-Anhalt

Forud for valget til Forbundsdagen i Tyskland den 26. september 2021 tages der pejling af alle lokalvalg i Tyskland og der gøres forsøg på at tolke indikationerne for hvad der vil ske i Tyskland, når Angela Merkel efter 16 år takker af som CDU-kansler.

De seneste meldinger er, at Merkels parti, de tyske konservative i CDU, klarer sig bedre end forventet.

Det tyske nyhedsbureau, dpa,‎ oplyser, at det foreløbige valgresultat af søndagens delstatsvalg i den tidligere DDR-delstat, Sachsen-Anhalt, viser, at CDU er gået frem fra 29,8 pct. af stemmerne ved valget i 2016 til 37,1 procent og dermed fortsat er det største parti.

Valgets nummer to bliver det højreorienterede Alternative für Deutschland (AfD), der står til 20,8 procent af stemmerne – en tilbagegang fra 24,3 procent af stemmerne.

De Grønne, som i mange meningsmålinger er næststørst efter CDU på landsplan, fik et skuffende valg i Sachsen-Anhalt. Ifølge det foreløbige resultat må partiet nøjes med 5,9 procent af stemmerne.

Valgets store taber bliver venstrefløjspartiet Die Linke, der går tilbage til 11 procent fra 16,3 procent i 2016.

Det socialdemokratiske SPD lægger an til en fjerdeplads med 8,5 procent mod 10,6 procent i 2016.

Selv om Sachsen-Anhalt er en af de mindste tyske delstater, med kun 1,8 millioner stemmeberettigede, udlægges valget alligevel som en indikation for udfaldet af forbundsvalget i september.

‎Forud for valget havde nogle meningsmålinger vist tæt løb mellem CDU og AfD, og resultatet tolkes nu i Tyskland som en styrkelse af Armin Laschet, den nye leder af CDU, der håber at kunne efterfølge Angela Merkel på kanslerposten i september.‎

Den 60-årige Armin Laschet, der i øjeblikket er regeringschef i delstaten Nordrhein-Westfalen, har ikke mindst fokuseret sin valgkampagne på de østlige delstater, hvor AfD traditionelt har stået stærkt.

AfD har siden sidste valg, hvor de blev det største oppositionsparti med 12 pct. af stemmerne og 88 mandater, har partiet haft interne magtkampe. En mere ekstremistisk fløj har forsøgt at trække partiet længere til højre. Dermed er ledende partimedlemmer kommet i de nationale efterretningstjenesters søgelys som følge af antisemitiske og antimuslimske udtalelser.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s