Er Skotland det rette sted for enighed om finansieringen af klimamålene?

COP26

Verdens lande skal i november mødes i den skotske by Glasgow til et nyt klimatopmøde. Det er UK, der skal være vært for den 26. FN Climate Change Conference of the Parties (COP26) i FN’s klimakonvention, UNFCCC, der afvikles i The Scottish Event Campus (SEC) in Glasgow fra den 1.  – 12. november 2021.

På konferencen skal diskuteres de udfordringer landene står overfor, hvis Paris-aftalen skal implementers i tide, og hvis den ambitiøse Agenda 2030 for Sustainable Development skal realiseres.

Det, der mangler, er penge og investeringer. Der er derfor overhængende risiko for, at mødet (igen) bliver et stort sammenstød mellem rige og fattige lande.

Forberedende møde

Det britiske formandskab er derfor i fuld gang med forberedelserne, og de afholder en såkaldt “Climate and Development Ministerial” den 31. marts 2021.

På det virtuelle ministermøde, hvor omkring 40 lande er inviteret (ikke Danmark), er fremdriften i tiltag, der kan imødegå temperaturstigninger og klimaændringer i de fattigste og mest sårbare lande selvklart i fokus. Dernæst skal drøftes hvordan tilpasningen (adaptation) til klimaændringer kan intensiveres. Det tredje vigtige emne er finansieringen, og endelig skal man drøfte, hvordan det internationale samarbejde om klimaspørgsmål kan forbedres.

I øjeblikket er det sådan, at kun cirka en femtedel af de nuværende klimapenge går til tilpasning. Det selvom det i FN er aftalt, at klimafinansiering skal balanceres mellem tilpasning og reduktion af udledninger. Støtten til tilpasning (adaptation) bør derfor skrues gevaldigt op.

COP15 i København

Det forlyder, at det britiske formandskab for COP26 ligesom tidligere formandskaber vil gøre meget for at undgå fiaskoen ved COP15 i København i 2009.

Det danske formandskab for FN’s klimakonference 2009 havde store ambitioner om, at der på mødet i Bella Centeret mellem 7. og 18. december 2009, der fandt sted i isnende sne og kulde, skulle indgås en omfattende og juridisk bindende aftale. Mødet endte som bekendt med en stor skuffelse uden aftale. Især udviklingslandene var bitre over, at de rige lande med USA i spidsen ikke var parate til forpligtende tilsagn på finansieringssiden.

På det personlige plan var COP15 udslagsgivende for, at tidligere statsminister Lars Løkke Rasmussen aldrig kommer i betragtning til en betydningsfuld international toppost. Løkke Rasmussens senere performance i GGGI bekræftede for mange det negative indtryk, de havde fået i de sene nattetimer i Bella Centeret i 2009.

Betydningen af USA

Efter præsidentskiftet i USA og præsident Bidens genindmeldelse af USA i Paris-aftalen bliver det spændende at følge om COP26 i Glasgow kan indebære et gennembrud på finansieringssiden af klimaspørgsmålet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s