Bermuda-trekanten og #metoo

Gyldendal Hesseldahl

Ifølge en sejlivet myte har en kulturradikal Bermuda-trekant bestående af Politiken, Gyldendal og DR (undertiden forstærket med Carlsbergfondet) siden 1970’erne øvet indflydelse på enhver afkrog af dansk kultur- og samfundsliv.

Politikens skriverier om en forlagsbranche præget af sexchikane og uønskede seksuelle tilnærmelser, der følges op af bogudgivelser på Politikens Forlag med beretninger om traumatiske #metoo-oplevelser, truer nu med at splitte sammenholdet i Bermuda-trekanten.

Gyldendal har været udsat for, at Politiken udførligt har omtalt en sag, hvor forlaget fyrede en chef, efter de var blevet gjort opmærksomme på, at der på hans tidligere arbejdsplads i Danmarks Radio blev klaget over ham på grund af grænseoverskridende og krænkende opførsel.

Anledningen til ufreden i Bermuda-trekanten

I efteråret 2020 kommer det frem, at en mandlig chef på DR er blevet fyret efter, at han til en fest har sagt til den unge praktikant, nuværende P3-vært, Maria Fantino: ”Du skal kneppe min kæreste, og jeg vil kigge på”.

DR-chefen Rasmus Bjerre er på daværende tidspunkt en magtfuld redaktør, der blandt andet bestemmer over indholdet i Danmarks Radios populære radiopodcasts.

Maria Fantino beslutter sig for at fortælle om Rasmus Bjerres invitation til sin nærmeste DR-chef. Det viser sig, at der har været flere alvorlige sager mod Rasmus Bjerre. Sager om både krænkende og grænseoverskridende opførsel.

Rasmus Bjerre får i foråret 2018 et nyt velbetalt chefjob i Podcast24syv – et søsterselskab til licenskanalen Radio24syv.

Den nu forhenværende DR-chef, Rasmus Bjerre, truer ifølge Maria Fantino, i en e-mail til hende i oktober 2019 med et sagsanlæg og et økonomisk erstatningskrav:

Rasmus Bjerre får i januar 2020 et nyt magtfuld chefjob. Denne gang på det kulturradikale forlag Gyldendal, der ledes Morten Hesseldahl (tidligere kulturchef i Danmarks Radio).

I sensommeren 2020 eksploderer sagerne om sexchikane i mediebranchen. TV-værtinden Sofie Linde fortæller om en anden højt profileret DR-medarbejder, der har truet hende med oralsex til en julefrokost på licensstationen.

Sagen fører til, at Rasmus Bjerre efterfølgende bliver fyret fra sit nye job som chef på Gyldendal.

Sidst i september 2020 bliver ledelsen på Gyldendal kontaktet af både medarbejdere og samarbejdspartnere, der gør opmærksom på, at forlagets digitale chef efter sigende skulle have krænket flere kvinder i Danmarks Radio.

Det får Gyldendal og den tidligere DR-chef Morten Hesseldahl til at iværksætte en intern undersøgelse af Rasmus Bjerre.

Det hører med til historien, at allerede kort tid efter Rasmus Bjerres ansættelse i januar 2020 gør flere personer med tilknytning til Gyldendal faktisk en forlagsredaktør opmærksom på, at der er problemer med den digitale chef, men Gyldendals ledelse foretog sig intet.

Først mandag den 5. oktober 2020 fortæller forlaget, at man har fyret den chikaneanklagede Rasmus Bjerre.

Gyldendal oplyser, at der ikke er sexchikane involveret i den pludselige fyring af Rasmus Bjerre. Forlaget har fundet andre grunde til at afskedige deres digitale chef efter cirka ni måneder i chefstolen.

Berlingske Tidens rolle

Bermuda-trekanten har længe været en torn i øjet på Berlingske Tidende, og avisen stiller den 3. marts 2021 villigt spalteplads til rådighed for Gyldendals administrerende direktør, Morten Hesseldahl, der har indledt et frontalangreb på Politikens ”kampagnejournalistik”. Berlingske Tidende ser gerne konkurrenten kritiseret, og avisen har selv været særdeles kritisk overfor DR, og på det seneste har avisen også angrebet den magtfulde formand for Carlsbergfondet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s