Liberal Alliances Ole Birk Olesen

Ole Birk Olesen

Liberal Alliance er siden deltagelsen i Lars Løkke Rasmussens håbløse regering faldet helt fra hinanden. Blandt de tilbageværende er det alene Henrik Dahl, der stadig fungerer og flittigt blander sig i debatten med overvejende fornuftige synspunkter.

Den politiske leder af Liberal Alliance, Alex Dominique Kristensen Vanopslagh, er ramt af stress, kærestesorger og hvad der eller kan gå en ung mand imod. Tilbage er den notoriske Ole Birk Olesen, der i perioder manisk forplumrer den offentlige debat med hektiske liberale synspunkter.

Som Danmarks meget liberale transportminister havde Ole Birk Olesen ry for at være arrogant og have svært ved at erkende egne fejl, og han havnede igen, igen i mediernes søgelys som følge af hans talentløse varetagelse af ministerembedet.

På Transportministeriets hjemmeside forsøgte han at give et positivt billede af hans indsats som minister, og han fremhævede de overordnede dagsordener, der optager ham: Frihed, fremgang og fremtid.

Realiteten var, at han er vaklede fra krise til krise. Det mest bemærkelsesværdige var, at selvom han fik det meste af Folketinget på nakken, overlevede han mirakuløst som minister.

Postnord

På et møde den 14. marts 2017 blev Ole Birk Olesen i absolut sidste øjeblik reddet af daværende finansminister Kristian Jensen. På mødet tilsidesatte transportministeren al anstændighed og beklagede ydmygt, at postordførerne ikke var blevet tilstrækkeligt orienteret om Postnords økonomi: ”Det skulle være sket før” lød det fra ministeren. Når Birk Mortensen overhovedet overlevede, var det alene fordi finansministeren kunne bekræfte, at partierne finanslovsordførere faktisk af ham var blevet orienteret om den katastrofale situation i Postnord.

Uber

I slutningen af marts kunne selvsamme liberale transportminister, Ole Birk Olesen, notere, at den taxilov han var blevet påtvunget af et politisk flertal for, er direkte anledning til, at kørselsselskabet Uber kastede håndklædet i ringen og forlod landet.

Udover at Birk Olesen måtte sluge den bitre pille overfor sine egne vælgere, måtte han lide den tort at blive ydmyget internationalt. Via Reuters gik ministerens navn den halve verden rundt under overskriften ”Nye regler får Uber til at trække sig ud af Danmark”.

Kvinder er uden moral og ære

Ole Birk Olesen har også lagt sig ud med alle landets feminister, der igen og igen har rippet op i hans famøse udtalelser tilbage i 2011. Til mediet damefrokosten.com udtalte han bramfrit: ”Jeg anklager kvinder for grundlæggende at være uden moral og ære. De er fyldt med kærlighed til deres nærmeste, men moral og ære besidder de ikke”!

Den fortsatte skandale omkring Niels Bohr Bygningen

Den største skandale er dog det morads omring den nye bygning til det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet på Københavns Universitet, Niels Bohr-bygningen, Birk Olesen efterlod sig.

NBB-projektet blev påbegyndt i 2015, og skulle oprindeligt have kostet 1,6 mia. kr.

I december 2017 blev budgettet forhøjet til 2,9 mia. kr. Det skete efter konsulentfirmaet Ernst & Young for Transport-, Bygnings- og Boligministeriet gennemførte en granskning af Bygningsstyrelsens etablering af Niels Bohr Bygningen for Københavns Universitet.

Rapporten afdækkede manglende omhu i Birk Olesens ministerium og i Bygningsstyrelsen. Der var således ikke reageret i tide på de udfordringer, som projektet var udsat for. Projektet blev fordyret med i størrelsesordenen 1,3 mia.kr. i forhold til det aktstykkegodkendte totalbudget på ca. 1,6 mia.kr. – en budgetoverskridelse på over 80 pct.!

Vejdirektoratet har siden overtaget ansvaret for byggeriet og Rigsrevisionen har oplyst, at byggeriet nu ser ud til at blive endnu dyrere end forventet – i alt over 3 mia. kr. og dermed det dobbelte af den oprindelige budgetramme.

Budgetoverskridelsen i 2017 gav anledning til tvivl om ministerens og ministeriets tilsynspligt i forhold til Bygningsstyrelsen. Hvordan kunne man overse, at Bygningsstyrelsen ikke havde det nødvendige styringsmæssige grundlag for fremadrettet på betryggende vis at kunne styre større byggeprojekter? Fandtes der ikke resultatkontrakter og andre styringsinstrumenter i Bygnings- og Boligministeriet? Var Birk Olesen håbløs inkompetent?

Konsekvenserne for Københavns Universitet

Problemet er, at regningen for Bygningsstyrelsens fadæser i sidste ende tørres af på Københavns Universitet.

KU har modsat CBS og DTU ikke selveje, hvilket betyder, at det er staten, der ejer alle bygninger. Universitetet betaler derfor husleje til Bygningsstyrelsen, der også agerer bygherre, når der skal bygges nyt. Det er også tilfældet med NBB, som universitetet oprindeligt skulle være flyttet ind i tilbage i 2016.

Det vurderes, at alene huslejestigninger, der skyldes fejl og meromkostninger i byggeprojekter, Bygningsstyrelsen har haft ansvaret for, vil koste universitetet minimum 400 stillinger. Derudover vil adskillige fag være nødt til at lukke, og på det seneste har KU’s ledelse luftet et forslag om, at man helt vil nedlægge universitetets afdeling på det gamle kommunehospital og i stedet flytte de over 7.000 samfundsvidenskabelige studerende og ansatte ind på det i forvejen overfyldte Søndre Campus på Amager.

Imens argumenterer LA’s Henrik Dahl for styrkelse af undervisning og forskning!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s