Våben fra EU til krigen i Yemen

Rheinmetall Terma

Belgien, Danmark, Finland, Tyskland, Grækenland, Italien og Holland har i princippet indført restriktioner på eksport af våben til de krigsførende magter i Yemen, herunder ikke mindst den Saudi Arabisk-ledede koalition bestående af Bahrain, De Forenede Arabiske Emirater (UAE), Egypten, Jordan, Marokko og Sudan, der siden 2015 har interveneret militært i Yemen til fordel for den yemenitiske regering.

I øjeblikket er der i Europa-Parlamentet bestræbelser på at få vedtaget resolutioner vedrørende krigen i Yemen. Det er bemærkelsesværdigt, at adskillige franske og spanske liberale parlamentsmedlemmer ikke har villet støtte et pålæg om at stoppe våbeneksport til krigsførelsen i Yemen. Resolutionen blev vedtaget, men stemmeafgivningen dokumenterer, at den europæiske våbenindustris indflydelse rækker langt ind i Europa-Parlamentet.

Det oplyses, at Frankrig for milliarder af euro har solgt våben til Saudi Arabien og UAE – hvor træning og den løbende vedligeholdelse af våbensystemerne også indgår.  

Eurofighter-jagerfly leveret af Airbus bliver brugt til at bombe hospitaler i Yemen og franske Mirage bombefly bliver brugt af UAE i Yemen, oplyser MEP Hannah Neuman fra det tyske parti De Grønne.

Flyene er angiveligt udstyret med Mk80 bomber, der fremstilles af RWM Italia Munitions S.r.l., der er det italienske datterselskab af det tyske Rheinmetall Group.

Det franske offentligt ejede selskab DCI Group – Défense Conseil International – er operatør for at overføre fransk militær knowhow i udlandet. Under etiketten “Formation armées françaises” tilbyder DCI skræddersyet rådgivning, uddannelse og teknisk assistance. DCI Group træner i øjeblikket den saudiske hær i hvordan de mest effektivt kan affyre raketter mod Yemen.

Trods eksportforbuddet har en undersøgelse afsløret, at belgiske pansrede køretøjer sælges til Saudi Arabien og bruges i Yemen. Disse våben fremstilles af det belgiske firma FN Herstal – Fabrique Nationale – der ejes af den Valloniske lokalregering.

Våbenproducenten Terma bidrager med udstyr til krigen i Yemen

Afsløringen af de belgiske våbenbidrag til krigen i Yemen kommer ikke som en overraskelse i Danmark. Allerede i maj 2020 vakte det opmærksomhed, at den danske våbenproducent Terma har bidraget med udstyr til UAEs – De Forenede Emiraters krigsførelse i Yemen.

TV2 har sammen med medierne DanWatch, hollandske Lighthouse Reports og researchcentret NOIR- Nordic Reports undersøgt, hvor udstyr produceret af Terma bliver brugt.

Medierne oplyser, at Terma har solgt udstyr og vedligehold til kampflyene, Archangel, som under konflikten i Yemen er blevet brugt til bombninger i Yemen af De Forenede Arabiske Emirater.

Archangel-kampflyene kan ifølge TV2 bære tre ton bomber og er udstyret med Termas missilforsvarssystem – MASE Pod (Modular Aircraft Survivability Equipment).

Terma har desuden fra 2011 til 2016 udstyret seks af De Forenede Emiraters flådefartøjer med Termas Scanter 2001 navigationsradarer samt bidraget med uddannelse i vedligeholdelse af systemerne.

Det er ikke oplyst, om Terma har leveret udstyr til andre deltagere i krigen i Yemen.

Den erhvervsdrivende fond, Thomas B. Thriges Fond, ejer Thrige Holding A/S, der ejer Terma, der blev stiftet i 1949.

Krigen i Yemen bliver af FN kaldt verdens værste humanitære krise

Mere end to millioner børn under fem år lider af akut underernæring, og over 200.000 er døde i kamp eller som følge af krigen. Derudover behøver 80 procent af befolkningen på 28 millioner mennesker nødhjælp.

Krigen har sine rødder i forhold i Yemen og i den muslimske verden, der går langt tilbage, men de nuværende kampe begyndte i 2014 som en væbnet konflikt mellem shia-muslimske houthi-oprørere fra den nordlige del af landet og regeringen, som dengang var ledet af den folkevalgte præsident, Abd-Rabbu Mansour Hadi.

Houthierne er en del af det shia-muslimske mindretal i Yemen. Ud af Yemens samlede befolkning på ca. 28 millioner udgøres knap to tredjedele af sunnimuslimer og godt en tredjedel af shiamuslimer.

Som følge af kampene overtog houthierne kontrollen med den nordvestlige del af landet, herunder hovedstaden Sanaa. Samtidig udnyttede terrorgruppen Al Qaeda og siden Islamisk Stat (IS) det politiske kaos til at positionere sig i landet.

Saudisk ledet koalition intervenerer

Det sunnimuslimske kongedømme Saudi Arabien og De Forenede Arabiske Emirater, UAE, var ikke interesserede i en stat domineret af radikale sunni-islamister lige op til deres sydlige grænse. Ifølge Saudi Arabien er houthierne ydermere støttet af ærkefjenden Iran.

De formerede derfor en koalition under saudisk ledelse bestående af: Saudi Arabien, Bahrain, De Forenede Arabiske Emirater, Egypten, Jordan, Marokko og Sudan. I 2015 intervenerede koalitionen militært i Yemen til fordel for den yemenitiske regering.

Yemen er dermed blevet en slagmark, hvor rivaliseringen mellem Iran og Saudi Arabien udspilles. Iran har benægtet at støtte houthierne, men ifølge bl.a. New York Times er der anvendt iransk producerede missiler under kampene.

Konflikten har delt landet i en houthi-kontrolleret nordvestlig zone, som bl.a. omfatter hovedstaden Sanaa samt en sydøstlig zone, der kontrolleres af Saudi-ledede styrker og andre styrker, som er loyale overfor regeringen.

Præsidentskiftet i USA har skabt ny opmærksomhed om Yemen

Krigen i Yemen var næsten gledet helt ud af offentlighedens opmærksomhed, men Biden-administrationens beslutning om at indstille al bistand til den Saudiske koalitions krigsførelse i Yemen har skabt ny opmærksomhed.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s