Mario Draghis nye italienske regering

Governo: la giornata di Mario Draghi
La giornata di Mario Draghi. ANSA

Den 73-årige Mario Draghi, der er tidligere chef for Den Europæiske Centralbank (ECB) og før det, centralbankchef i Italien, blev lørdag eftermiddag taget i ed som ny premierminister i Italien, beretter det italienske pressebureau ANSA.

Som ECB-chef blev Draghi anerkendt som en dygtig og effektiv problemknuser, og hans berømte udtalelse i 2012 om at ECB ville gøre ”whatever it takes” for at holde hånden under euroen har sikret ham kaldenavnet “Super Mario”.

Draghi erstatter ekspremierminister Giuseppe Conte og dermed sættes der – foreløbigt – en stopper for ugers politisk krise i Italien. Meddelelsen om Mario Draghis regering blev da også modtaget med tilfredshed i Bruxelles.

Contes koalitionsregering kollapsede i slutningen af januar, da tidligere premierminister Matteo Renzi trak sit lille Italia Viva-parti ud af regeringen – angiveligt som følge af utilfredshed med håndteringen af coronapandemien og planlagte disponering over Italiens andel på 209 mia. euro af EU’s Corona-genopretningsfond.

Efter det i sidste uge stod klart, at der ikke ville være mulighed for at danne en ny regering under ledelse af Giuseppe Conte, gav Italiens præsident, Sergio Mattarella, Mario Draghi mandat til at danne ny regering i Italien. Siden har næsten alle partier givet deres støtte til, at Draghi kan lede en samlingsregering.

I den nye regering med 23 ministre fortsætter Luigi Di Maio fra Femstjernebevægelsen som udenrigsminister og Italiens sundhedsminister gennem pandemien, Roberto Speranza, fortsætter ligeledes. Ellers er der tale om nye folk i en blanding af partirepræsentanter og teknokrater.

Den vigtige post som finansminister er besat af den respekterede generaldirektør i Italiens centralbank, Daniele Franco.

Lokkemad på 209 mia. euro

Det var muligheden for at deltage i fordelingen af 209 milliarder euro fra genopretningsfonden, der fik politikere fra partier, der i årevis nådesløst har bekæmpet hinanden, til at sætte uenigheden til side – i hvert fald for en tid – og deltage i en Draghi-regering.

Udsigten til at kanalisere EU-penge til konkrete projekter til forbedring af borgernes liv transformerede med et trylleslag Matteo Salvinis EU-skepsis til en entusiastisk pro-EU-tilhænger af en Draghi-regering.

Salvini fik ikke et ministerium selv, men hans parti Lega har 3 medlemmer af regeringen. Giancarlo Giorgetti fik ministeriet for økonomisk udvikling og Dario Franceschini blev minister for turisme, der udgør 13 pct. af Italiens BNP.

Den nye justitsminister er Marta Cartabia, tidligere præsident for Italiens forfatningsdomstol. Spørgsmålet om modernisering af det italienske justitsvæsen var et væsentligt stridspunkt i Conte-regeringen.

De 4 partier i Conte-regeringen – PD, 5-Stjernebevægelsen, Italia Viva og Liberi e Uguali – har alle fået poster i Draghis regering. Det største parti i det italienske parlament, den populistiske 5-Stjernebevægelse, har fået 4 poster i Draghis kabinet.

M5S var oprindelig en protestbevægelse mod det etablerede, men har alligevel været det blivende parti i Giuseppe Contes 2 regeringer siden 2018: Først koalitionen med højrepartiet Lega og derefter i koalition med centrum-venstre i PD og Liberi e Uguali.

Prisen for at støtte Draghi var oprettelse af et ministerium for økologisk omstilling, der ledes af Roberto Cingolani.

Efter at have været sat uden for indflydelse i et årti er Berlusconis parti Forza Italia tilbage i regering med 3 ministerposter.

Parlamentets godkendelse i næste uge

Draghis regering ventes at blive godkendt i det italienske parlament på onsdag i næste uge.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s