Tidligere chef for Den Europæiske Centralbank, Mario Draghi, måske ny regeringschef i Italien

Special Address: Mario Draghi

Fredag aften, den 29. januar 2021, gav den italienske præsident Sergio Mattarella (hvis 7-årige embedsperiode udløber i 2022) formanden for Deputeretkammeret, Roberto Fico, i opdrag at sondere mulighederne for at danne en ny italiensk regering.

Regeringskrise da Giuseppe Conte trådte tilbage

Regeringskrisen opstod, da Italiens premierminister Giuseppe Conte måtte træde tilbage tirsdag morgen den 26. januar 2021. Matteo Renzi var utilfreds med koalitionsregeringens økonomiske politik, og herunder ikke mindst hvordan Italien skulle disponere over de 209 mia. euro, Italien havde til rådighed fra EU’s Corona-genopretningspakke, og han trak sit parti, Italia Viva, ud af regeringen.  

Roberto Fico, født i Napoli i 1974, har en universitetsuddannelse i kommunikation, de har omfattet et Erasmus-ophold ved universitetet i Helsingfors. Fico har været aktivist i 5-Stjernebevægelsen siden 2005 og blev for M5S valgt ind det italienske parlament i 2013. Siden 2018 har han været formand for det italienske underhus, Deputeretkammeret.

Politiske sonderinger

Lørdag den 30. januar 2021 indledte Roberto Fico de politiske sonderinger om mulighederne for en ny regering under ledelse af Giuseppe Conte eller andre muligheder.

Ficos konsultationer med de hidtidige koalitionspartnere: 5-stjernebevægelsen, Partido Democratico, Italia Viva og “Liberi e Uguali”-listen foregik i løbet af weekenden i Palazzo Montecitorio, der siden 1871 har været sæde for Deputeretkammeret.

Fico konsulterede endvidere grupperinger i Deputeretkammeret og Senatet, der havde stået uden for regeringen, men som kunne tænkes at støtte en centrum-venstre regering.

Egentlige forhandlinger i Sala della Lupo

Mandag den 1. februar 2021 gik realitetsforhandlingerne i gang mellem PD, M5S, Italia Viva, Liberi e Uguali samt pro-Conte senatsgruppen Europeisti-Maie-Centro democratico.

Repræsentanterne var ifølge ANSA samlet i den såkaldte Sala della Lupo i Montecitorio (Ulveværelset), hvor repræsentanterne er bænket om et stort bord i Covid-forsvarlig afstand fra hinanden.

Roberto Fico må opgive

Forhandlingerne endte imidlertid uden resultat, og tirsdag aften den 2. februar 2021 måtte Roberto Fico, melde tilbage til præsident Mattarella, at der ikke var grundlag for en ny regering under ledelse af Giuseppe Conte eller andre i den hidtidige regeringskreds eller blandt det nuværende parlamentariske flertal.

Valg eller?

Præsident Sergio Mattarella har haft 2 muligheder: Enten udskrivelse af nyvalg, der ville kaste Italien ud i en månedlang valgkamp, hvor der ikke ville blive taget hånd om de mange akutte problemer, Italien står overfor, eller dannelsen af en såkaldt teknokratregering, der hurtigt kan træde i funktion og adressere corona-pandemien og den værste recession, Italien har været i siden 2. Verdenskrig.

Ny regering ved ugens udgang med Mario Draghi i spidsen?

Præsidenten valgte den sidste mulighed. Den tidligere meget respekterede chef for Den Europæiske Centralbank, Mario Draghi, er tilsagt til det italienske præsidentpalads, Qurinale Paladset, onsdag den 3. februar 2021 kl. 12.

Draghi vil få i opdrag snarest muligt at danne en regering.

Positiv reaktion på finansmarkederne

Kursen på euro steg straks ved nyheden om at Mario Draghi var i spil som ny premierminister i Italien. Under finanskrisen fik Draghi tilnavnet ”Super Mario”, og alle er enige om at han spillede en afgørende rolle i at euro-området kom nogenlunde helskindet gennem krisen.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s