Har minkavl en fremtid i Danmark?

Minkavl

I den netop indgåede politiske aftale vedrørende minkerhveret i Danmark hensættes op mod 19 mia. kr. til kompensationer m.v., heraf omkring 12 mia. kr. til direkte erstatninger til minkavlerne.

Aftalen har givet anledning til diskussion om minkavlerne har fået en særdeles fordelagtig aftale og en kompensation, der ligger ud over hvad man normalt ville få ved en domstol for ekspropriation.

Finanssektoren

Finanssektoren, der nu får mulighed for at tilbageføre hensættelser på deres udlån til minkindustrien, er lettede over aftalen. Nationalbanken opgjorde i december minkavlernes gæld til danske banker og realkreditinstitutter til 5,2 milliarder kroner. Heraf stod realkreditten for 4,4 milliarder kroner, mens bankerne stod for cirka 820 millioner kroner.

Udenlandske investorer

Det må også antages, at en række udenlandske investorer er godt tilfredse. Et antal af de omkring 1.139 registrerede farme i Danmark er eller har været helt eller delvist ejet af udlændinge.

Kinesiske investorer og en hollænder har siden 2012 opkøbt 22 store danske minkfarme. Desuden er det finske minkauktionshus, Saga Furs, finansielt involveret i flere danske minkfarme – herunder en eller anden form for engagement med Proud City Denmark ApS, der er ejet af et børsnoteret kinesisk selskab.

Driftslederen for kinesiske UKF Denmarks 12 minkfarme har ingen kommentarer til, om selskabet vil pakke sammen eller vil forsøge at starte på en frisk i 2022. Hong Kong-rigmanden Pat Wong, som ejer selskabet, har ikke udtalt sig.

Fem andre farme er ejet af det børsnoterede kinesiske selskab Huassei.

Den tredje store rene kinesiske investering i danske minkfarme var i tre minkfarme gennem selskabet Viking Mink A/S med hovedsæde på en minkfarm sydvest for Thisted. Selskabet gik konkurs i 2017.

Endnu en kinesisk investor, Ching Kei Alex Lau, investerede i et partnerskab sammen med den store nordjyske minkavler Jan Pedersen i tre store minkfarme.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s