Døm selv om vi fortsat kan have tillid til Justitsministeriet som Grundlovens vogter

Søren Pape

Berlingskes chefredaktør Mette Østergaard fortalte søndag i TV2’s “Presselogen”, at Berlingske i den seneste uge er blevet kontaktet af embedsmænd i Justitsministeriet, der vil have avisen til at undlade at bruge ordene “lovbrud” og “grundlovsbrud”, når de skriver om sagen:

“Jeg synes, det har været ret bemærkelsesværdigt i løbet af den her uge at opleve, at vi på redaktionen bliver ringet op af jurister fra embedsværket. Normalt ville man have en dialog med politikere, med ministre. I det her tilfælde er det jurister fra Justitsministeriet, som direkte ringer og beder om, at vi ikke kalder det en ulovlig ordre og at vi ikke kalder det et grundlovsbrud,” sagde Mette Østergaard.

Hun konstaterede, at Justitsministeriet ”agerer som en part i sagen”: ”Der er tale om en politisering af embedsværket, hvor vi i pressen skal være virkelig, virkelig vågne og ikke bare tage for gode vare, når der bliver ringet op fra en embedsmand og klappe hælene i og sige, at ’så retter vi os efter det’. Vi skal i stedet gå ud og tage fat i uvildige eksperter,” sagde Berlingske-redaktøren.

I Justitsministeriets såkaldte ”Supplerende notits om visse statsretlige spørgsmål med relation til forløbet vedrørende manglende hjemmel til at udvide den hidtidige indsatsmed aflivning af mink til hele landet” anføres:

”Justitsministeriet skal hertil supplerende bemærke, at det efter ministeriets opfattelse endvidere følger af det nævnte, at en udtalelse på et pressemøde eller politiske udmeldinger i øvrigt ikke i sig selv kan kvalificeres som ulovlige, herunder grundlovsstridige, blot fordi de ville kræve hjemmel, hvis de havde form af et påbud eller anden retsakt rettet til borgerne.”

Nu venter vi bare på at tidligere justitsministre tager afstand fra det juridiske og politiske skred i Justitsministeriet.

https://www.ft.dk/samling/20201/almdel/MOF/bilag/157/2289009/index.htm

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s