Kan EU levere på løfterne til Hviderusland?

Hviderusland protester

”Hviderusland er en skamplet på Europa” lød det den 12. august 2020 fra udenrigsminister Jeppe Kofod, der selv udskammes for år tilbage at have knaldet en purung DSU-jomfru.

Kofods kontante melding kom efter præsidentvalget i Hviderusland, hvor Aleksandr Lukasjenko blev kåret som vinder med over 80 procent af stemmerne.

Ugen efter lød det efter et virtuelt hastemøde om situationen i Hviderusland mellem regeringsledere fra alle 27 EU-lande samt Storbritannien, at ”Vi står på jeres side i jeres ønske om en fredelig, demokratisk fremtid. Valget var hverken frit eller retfærdigt, og ingen af EU’s regeringsledere anerkender valgresultatet ved det seneste præsidentvalg”, sagde Rådets formand, Charles Michel, efter mødet.

Løfte om sanktioner

På mødet blev regeringslederne enige om at indføre sanktioner mod de personer, der er ansvarlige for valgsvindel, undertrykkelse og vold mod demonstranter i Hviderusland: ”Vi vil indføre sanktioner målrettet specifikke personer, uden at det skal gå ud over den hviderussiske befolkning” sagde formanden for EU-kommissionen, Ursula von der Leyen.

Mandag den 21. september 2020 vil den landsforviste hviderussiske oppositionsleder, Svetlana Tikhanovskaya, som også stillede op til valget mod den siddende stærkmand Alexander Lukasjenko, være i Bruxelles og mødes med Europaparlamentets Udenrigsudvalget.

Cypern blokerer for sanktioner

Spørgsmålet er om EU vil være i stand til at levere på løfterne til de hviderussiske demonstranter. Det kniber gevaldigt med at blive enige om de bebudede sanktioner. Mandag mødes EU-ministrene (fra Danmark Jeppe Kofod) for om muligt at blive enige om en sanktionsliste med omkring 40 personer, der er ansvarlige for svindel med præsidentvalget og efterfølgende voldelige overgreb på demonstranter.

Det er imidlertid usikkert, da Cypern er indstillet på at blokere sanktionerne, fordi EU ikke har indført tilsvarende hårde foranstaltninger over for Tyrkiet.

Cypern og Grækenland strides i øjeblikket med Tyrkiet i Middelhavet, efter at Tyrkiet det seneste halve år efter aftale med den Libyske regering har indledt boringer i et omstridt havområde. Cypern såvel som Grækenland, hvis havterritorium ligeledes er blevet besøgt af tyrkiske skibe, har i månedsvis forsøgt at få EU til at skærpe tonen over for Tyrkiet.

Torsdag-fredag mødet EU’s regerings- og statschefer i Bruxelles, og også her er udviklingen i Hviderusland på dagsordenen. Hvis EU ikke kan følge op på løfterne fra august, kan det gå hen og blive endnu en flovmand for EU, der understreger unionens udenrigspolitiske impotens.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s