Italienske parlamentsmedlemmer suspenderet for at hæve Corona-bistand

Coronavirus: Inps, operative misure per famiglie
La sede dell’ Inps a Pontedera (Pisa). ANSA/STRINGER

Det har givet anledning til et ramaskrig i Italien, at avisen La Repubblica har kunnet oplyse, at mindst 5 italienske parlamentsmedlemmer og talrige regionsråds- og byrådsmedlemmer havde forsøgt at hæve en såkaldt ”Covid Bonus”, der var tiltænkt selvstændige og sæsonarbejder, der som følge af Corona-krisen var berøvet deres normale indtægt.

Fra hjælpepakken er i alt udbetalt omkring 7 mia. euro til momsregistrede selvstændige, der kunne dokumentere indtægtsnedgang som følge af Corona-krisen. Støtten udgjorde 600 euro om måneden i marts og april og 1000 euro i maj.

Foreløbig har Salvinis parti, Liga, suspenderet medlemmerne af Deputeretkammeret, Elena Murelli og Andrea Dara. De og eventuelt andre vil ikke blive tilladt at genopstille for partiet.

Der er desuden parlamentsmedlemmer fra den regerende populistiske Femstjernebevægelse, MoVimento 5 Stelle, og fra Matteo Renzis centerparti, Italia Viva.

Det er den nationale italienske pensionsanstalt, INPS – Istituto Nazionale della Previdenza Sociale – der har administreret ordningen. INPS har oplyst, at kun 3 parlamentsmedlemmer rent faktisk havde modtaget den kontante støtte.

INPS udsættes i øvrigt for kritik fordi en lang række ”værdigt trængende” erhvervsudøvere faktisk endnu ikke har modtaget deres støtte.

For at komme i betragtning skulle ansøgerne have et partita IVA (momsnummer) og kunne påvise, at krisen havde berøvet dem for mindst to tredjedele af deres sædvanlige indkomst.

Italienske parlamentsmedlemmer hører blandt de bedst aflønnede med en nettoløn på 12.439 euro om måneden plus utallige frynsegoder og privilegier, men det har åbenbart ikke været nok for de pågældende parlamentsmedlemmer.

“Det er skammeligt, virkelig uanstændigt,” skrev den italienske udenrigsminister Luigi di Maio fra Femstjernebevægelsen på Facebook og opfordrede til, at pengene blev returneret, og lovgiverne skulle træde tilbage.

En række lokale byrådsmedlemmer har erkendt, at de også havde gjort krav på statsstøtte under krisen, men forsvarede sig med, at politik ikke var deres eneste job.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s