Den rette placering af udenlandske repræsentationer i Israel

Færøerne1

I december 2017 annoncerede præsident Donald Trump at den amerikanske ambassade ville blive flyttet fra Tel Aviv til Jerusalem. Flytningen blev faktisk gennemført den 14. maj 2018.

Den nyvalgte præsident i Brasilien, Jair Bolsonaro, bekræftede i november 2018, at han vil flytte sit lands ambassade i Israel til Jerusalem.

Dermed står Brasilien til at blive det første store land efter USA, som flytter sin ambassade til Jerusalem. Rumænien, og Guatemala har tidligere meddelt flytning af deres ambassader til Jerusalem.

Honduras, Ungarn, Moldova, og Rumænien har ligeledes meddelt at de vil flytte til Jerusalem. Paraguays ambassade var en kort tid I 2018 placeret i Jerusalem, men blev efter få måneder flyttet tilbage til Tel Aviv.

Andre 12 lande har honorære konsuler akkrediteret til Israel I Jerusalem, ligesom lande som Australien og Ungarn allerede har åbnet handelsmissioner i Jerusalem.

Danmark har hidtil fulgt EU-linjen

Danmark følger den linje EU har anlagt, hvor man undgår at anerkende Jerusalem som Israels hovedstad ved at placere ambassaderne i Tel Aviv. Jerusalem er et kontroversielt emne, da både israelere og palæstinensere gør krav på byen.

Færøerne åbner repræsentation i Tel Aviv

Tilbage i 2018 var Færøerne parat til at anerkende Jerusalem som Israels hovedstad. Desuden arbejdede Færøerne på at få åbnet en ambassadelignende repræsentation i landet. Det fortalte den færøske udenrigsminister, Jenis av Rana, til dagbladet Politiken.

Baggrunden var at den daværende statsminister, Lars Løkke Rasmussen, der er færøsk gift, havde talt for at give både Færøerne og Grønland mere albuerum på det udenrigspolitiske område, så de i højere grad kan udstikke deres egen linje, som Færøerne valgte at gøre her i forbindelse med Jerusalem og Israel.

Imidlertid viste der sig både på Færøerne og i Danmark politisk modstand mod at lægge repræsentationen i Jerusalem. Den socialdemokratiske regering, der efterfulgte Lars Løkke Rasmussens regering i 2019 afviste imidlertid Færøernes planer. Statsminister Mette Fredriksen meddelte at hun giver Grønland og Færøerne “større albuerum” omkring udenrigspolitiske spørgsmål, men at hun sætter foden ned, når det kommer til Jerusalem.

Færøerne har derfor ifølge Berlingske Tidende besluttet ikke at gå videre med planen om at åbne en repræsentation i Jerusalem.

Den færøske udenrigsminister, Jenis av Rana, siger til nyhedsportalen INFO, at ”jeg vil ikke miste muligheden for at oprette en repræsentation med at fastholde ønsket om Jerusalem. Derfor bliver det i Tel Aviv. Så kan det være, at vi senere kan flytte den til Jerusalem”.

Beslutningen blev meddelt efter møde med Israels ambassadør i Danmark, Benny Dagan, og USA’s udenrigsminister, Mike Pompeo i København den 23. juli 2020.

 

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s