Per Stig Møllers forsvar for Kina

Per Stig Møller

I Berlingske Tidende den 28. juli 2020 forholder den fhv. konservative politiker Per Stig Møller sig til udfordringen fra Kina. Skal vi søge at holde Kina ude og nede?

Det er ikke længe siden, at Per Stig Møller i et interview i Berlingske rettede et frontalangreb. Ikke på stadigt mere regulerende, overvågende stater, ikke på Kina men derimod på kapitalismen — igen. ”De borgerlige har svigtet kapitalismekritikken”, for ”i det øjeblik, lokomotivet kobler vognene fra, har det ingen værdi”, hed det blandt andet med henvisning til erhvervslederes lønninger og grådighed.

Den fhv. konservative politiker Per Stig Møller er nok blevet gammel, men når han forlanger ”kapitalismekritik”, er det ikke fordi han er blevet senil. Udover hans diskutable karakter, har han altid været en desorienteret vindbøjtel. Belæst, tænksom og velskrivende, javel, men aldrig med et fast standpunkt i forhold til skiftende ideologiske strømninger.

Ihukommende Per Stig Møllers gamle Mao-forblændelse og hans ægteskab med en kineser er det måske ikke overraskende, at hans analyse af Kina er helt ude i hampen. Per Stig Møller fremhæver Kinas medlemskab af verdenshandelsorganisationen WTO, der ifølge Stig Møller betød, at Kina blev ”integreret i den økonomiske verdensorden og tilmed i en sådan grad, at USA nu føler sig så udfordret af Kina, at det blokerer WTO og dermed netop den liberale, økonomiske verdensorden, det selv satte i system efter Anden Verdenskrig for at forhindre nye verdenskonflikter i at blive til verdenskrige”. Pludselig er USA årsagen til, at WTO ikke fungerer, mens Kina nøje har respekteret den økonomiske verdensorden.

Realiteten er, at trods alle gode hensigter, har WTO ikke i tide været i stand til at håndtere stigende protektionisme, dybe recessioner forårsaget af finanskrisen og COVID-19-pandemien og voksende handelsspændinger, især mellem De Forenede Stater og Kina.

Efter dødvandet i de multilaterale forhandlinger med WTO om Doha-udviklingsdagsordenen har USA, EU og andre lande været nødt til at finde alternative metoder til at sikre bedre adgang til tredjelandes markeder. Derfor er der i de senere år udenom WTO indgået en række frihandelsaftaler, som rækker langt videre end til nedsættelse af toldsatser og handel med varer.

I WTO-sammenhæng er Kina et særligt problem. Kina blev medlem af WTO i 2001, men medlemskabet har ikke afholdt Peking fra i årevis at føre økonomisk krig mod USA og andre Vesteuropæiske lande – stjålet intellektuelle rettigheder, tvunget udenlandske firmaer, der ville gøre forretninger i Kina, til at overføre teknologi og statssubsidieret kinesiske firmaer i unfair konkurrence med amerikanske og andre udenlandske virksomheder.

Alle danske virksomheder, der har prøvet at handle i Kina, kan bekræfte hvad præsident Trumps højre hånd i handelsspørgsmål, Peter Navarro, Director of Trade and Manufacturing Policy, har argumenteret for i de amerikanske handelsforhandlinger: Frihandel uden toldsatser kunne være relevant i en ideel verden med fri konkurrence på lige vilkår. Verden er imidlertid ikke ideel. I konkurrencen med Kina og visse andre lande, er USA og EU-landene oppe mod industrispionage, regulært snyd og bedrag, kopiering, plagiering og tyveri af intellektuel ejendomsret, urimelige vilkår om overførsel af teknologi, statskapitalisme og virksomheder, der dumper markeder med regeringsfinansiering i ryggen samt udbredte valutamanipulationer.

Det er ikke første gang Per Stig Møller er helt ude i skoven. Han har således et væsentligt medansvar for det Konservative Folkepartis stadig uafklarede holdning til liberal individualisme og social kollektivisme. Per Stig Møllers bidrag til forvirringen og opfordring til at finde middelvejen mellem Adam Smiths liberalisme og Maos marxisme, betyder, at partiet stadig famler efter sit politiske ståsted i forhold til udfordringer som (velfærds)staten, EU, USA, Kina og Rusland. Til gengæld har partiet lagt sig fast på ambitiøse klimamålsætninger – koste hvad det vil. Den holdning havde Per Stig Møller også som miljøminister, hvor han til overraskelse for partiets støtter i dansk erhvervsliv overhalede radikale og venstrefløjen indenom!

 

 

One thought on “Per Stig Møllers forsvar for Kina

 1. Meget velskrevet indlæg.

  Og jeg er meget enig i Søren Skaftes analyse.
  Men tillad mig, at gå et skridt videre internt med partiet.

  De socialliberale/skabsradikale (“Per Stig Møller og hans ligesindede”) er nemlig gradvist blevet mere og mere synlige i Det Konservative Folkeparti.
  Og siden Lars Barfoeds knæfald for den radikale leder – Margrethe Vestager – i 2011 – har de jo tegnet partiet.
  Det viser jo ganske tydeligt, at C ikke længere er C.

  Det samme har jo gjort sig gældende i Venstre (siden 2001), hvilket betyder, at det i princippet har været De Radikale, der har styret (og styrer) Danmark. Det Radikale Venstre viste jo tydeligt, hvordan Socialdemokratiet skulle håndteres i 2011-15, hvor partiet fuldstændigt dominerede regeringsgrundlaget.

  Den eneste reelle forskel på en A-/V-ledet regering de sidste 27 år har da også kun været retorikken og underholdningsværdien. Er det ikke det “Løkke” tidligere har udtrykt i sit motto – “går den, så går den”?
  Og det er der (tilsyneladende) foruroligende mange vælgere, der endnu ikke har opdaget.
  Stemmer man på ét af disse partier får man derfor logisk nok mere af det samme.

  LA og DF skuffede fælt i 2015-19 og er næppe repræsenteret i folketinget efter næste valg.
  Er man borgerlig er der kun Nye Borgerlige tilbage.

  Tilsammen har A+B+C+V p.t. 119 mandater – eller 2/3 flertal. Så der skal flyttes mange mandater før der kan blive tale om et egentligt kursskifte.

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s