Amerikanske hangarskibe på øvelse i Det Sydkinesiske Hav nær Kinas egne manøvrer

Det Sydkinesiske Hav

Den amerikanske flåde oplyste på den amerikanske uafhængighedsdag, lørdag den 4. juli 2020, at to af flådens hangarskibe – U.S.S. Ronald Reagan og U.S.S. Nimitz – gennemførte øvelser i det sydkinesiske hav, som Kina gør krav på trods indvendinger fra de sydøstasiatiske nabolande. Hangarskibenes øvelser, der også omfatter fire andre krigsskibe, inkluderer angiveligt afprøvning af hangarskibenes forsvarsevne, herunder slagkraften fra de på hangarskibene stationerede jager- og bombefly. Det er således vigtigt at få afklaret hangarskibenes forsvar mod nyudviklede kinesiske mellemdistancemissiler.

Ifølge den amerikanske flåde var formålet med øvelserne at sende et klart politisk signal til allierede, at USA er “forpligtet til regional sikkerhed og stabilitet”.

Frygt for kinesisk kontrol

Det er ingen hemmelighed, at de strategiske havområder længe har været et spændingspunkt mellem Kina og USA, hvis forhold er blevet forværret i løbet af handelskrigen, Coronavirus-pandemien og Beijings nylige underminering af Hongkongs autonomi.

Kineserne gør krav på store dele af Det Sydkinesiske Hav. Ganske vist har landet tabt en sag til Filippinerne ved Den Internationale Domstol i Haag, men det har ikke afholdt Kinas regering fra at opruste sin militære tilstedeværelse i havområdet og ligefrem bygge baser på kunstige øer.

Det Sydkinesiske Hav byder ikke alene på fiskeri og råstoffer, det udgør også en af verdens vigtigste handelsruter, hvorigennem 20 procent af den globale handel passerer. For Kina gælder det 40 procent af landets eksport, og i Beijing vil man naturligvis gøre meget for ikke at blive lukket inde, mens amerikanerne frygter, at Kina skal få yderligere kontrol med Stillehavets vestlige del.

Således er USA militært til stede på havet og på landjorden i form af baser i lande fra Japan og Sydkorea i nord til Filippinerne i syd, og det er især den amerikanske flåde, der kan blive sårbar i tilfælde af en konfrontation med kineserne.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s