IMF forudsiger værste recession siden 1930’erne og udløser kursfald på Wall Street

Gita Gopinath

Den Internationale Valutafond, IMF, har i prognosen for den økonomiske udvikling i 2020 kraftigt sænket forventningerne til den globale vækst. IMF har nu et langt mere pessimistisk syn på de økonomiske knsekvenser af coronavirussen, end for bare 2 måneder siden.

IMF forudser, at den globale økonomi vil skrumpe 4,9 procent i år, betydeligt værre end det 3 procent fald, den anslog i april-rapporten. IMF sagde, at de økonomiske skadevirkninger fra Corona-recessionen vil være den største afmatningen siden den økonomiske krise i 1930’erne.

I USA vil BNP styrtdykke med 8 procent i år – langt mere end april-skønnet på 5,9 procents fald.

IMF udsendte sin dystre prognose onsdag i en opdatering til World Economic Outlook. Der blev udgivet i april. Opdateringen er generelt på linje med andre nyere prognoser. Tidligere på måneden forventede Verdensbanken således, at den globale økonomi ville skrumpe 5,2 procent i år.

“Dette er den værste recession siden den store depression, og intet land er skånet”, sagde IMF’s cheføkonom, Gita Gopinath, IMF’s cheføkonom.

IMF bemærkede, at pandemien ramte lavindkomsterne uforholdsmæssigt hårdt, og krisen truede med at erodere de fremskridt, der ellers siden 1990 var gjort i kampen mod ekstrem fattigdom, hvor folk må leve for under 1,90 dollar om dagen.

I de seneste år, var andelen af ekstremt fattige i verden faktisk faldet til under 10 procent, hvor andelen i 1990 udgjorde 35 pct.

IMF forventer, at mere end 90 procent af udviklingslandene vil opleve nedgang i per capita-indkomsterne i år.

Næste år – i 2021 – forventer IMF at den globale økonomiske vækst igen bliver positiv og vil vokse med 5,4 procent.

For USA, forudser IMF en vækst på 4,5 procent, men denne stigning vil langt fra være nok til at genoprette den amerikanske økonomi til sit niveau, før pandemien ramte.

I sin opdaterede prognose nedjusterede IMF væksten for alle større lande. For de 19 europæiske euro-lande vil væksten i år falde med 10,2 procent – mere end det fald på 8 procent, IMF forudsagde i april.

I Kina forventes i år en vækst på 1 procent. Indiens økonomi forventes at skrumpe 4,5 procent efter en længere periode med lockdown og et langsommere opsving end forudset i april.

I Latinamerika, hvor de fleste lande stadig kæmper med udbredt smitte for ventes de to største økonomier, Brasilien og Mexico, at skrumpe 9,1 procent og 10,5 procent, henholdsvis.

Et kraftigt fald i oliepriserne har udløst dybe recessioner i olieproducerende lande, hvor den russiske økonomi forventes at falde 6,6 procent i år og Saudi-Arabiens 6,8 procent.

I USA udløste den dystre IMF-prognose kursfald på børsen. Den Internationale Valutafonds nedjusterede skøn i kombination med en stigning i smittevæksten i USA skræmte investorerne, som frygtede for nye nedlukninger.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s