Økonomiske lyspunkter trods frygt for ny coronabølge i USA

Capitol1

Mens antallet af nye coronasmittede er rekordhøjt i en lang række af USA’s delstater, og sygdommen også i Kina er blusset op, og myndighederne i Beijing hæver beredskabet og genindfører restriktioner, er der økonomiske lyspunkter.

I USA steg detailomsætningen i maj 2020 med 17,7 pct.

Stigningen er på månedsbasis er den største nogensinde da detailhandelen oversteg alle fagøkonomernes forventninger da amerikanske forbrugere efter corona-lockdown begyndte at shoppe igen.

Stigningen i omsætning på 17,7 pct. inklusive salg af fødevarer slog rekorden på 6,7 pct. fra oktober 2001 – 1 måned efter terrorangrebene på World Trade Center den 11. september.

Hvis man fraregner motorkøretøjer m.v. fra detailomsætningen, var stigningen på 12,4 pct. hvilket også er den største stigning siden 1967. Omsætningen af motorkøretøjer steg i maj med 44,1 pct.

Tallene for detailomsætningen, der blev frigivet tirsdag morgen inden aktiehandelen begyndte på Wall Street, bevirkede at Dow Jones-indekset steg med omkring 2 pct. Aktiemarkedet understøttes fortsat af den amerikanske centralbank, der udover intervention i statspapirer har et bredt opkøbsprogram for erhvervsobligationer.

Godt nyt for Donald Trump og forventning om investeringer i infrastruktur

Præsident Donald Trump var tirsdag morgen hurtig med at offentliggøre nyhederne og tweetede, at det “ligner en STOR DAG FOR AKTIE MARKEDET OG JOBSKABELSEN”.

De nye tal for beskæftigelsen i USA vil først blive offentliggjort senere, men tirsdag kunne Bloomberg News også berette om fremdrift i en ny hjælpepakke på 1.000 mia. dollars til investeringer i infrastruktur, veje, broer og 5G-netværk. Den amerikanske centralbankchef, Jerome Powell, har som bekendt tilkendegivet, at hvis den amerikanske økonomi yderligere skal stimuleres, vil det kræve en mere aktiv finanspolitik, der omfatter justeringer af skatter og offentlige udgifter.

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s