Olieprisernes i frit fald

Oliepris negativ

Den verdensomspændende nedlukning af økonomisk aktivitet som følge af Corona-epidemien har betydet faldende efterspørgsel efter benzin, diesel og jetbrændstof.

Saudi-Arabien, Rusland og USA blev Påskesøndag enige om gå i spidsen for at begrænse olieproduktionen med op til 12 millioner tønder olie fra 1. maj 2020.

Aftalen betød, at olieprisen (Brent) steg med 5,0 procent til 33,08 dollar pr. tønde, da handelen sidste mandag morgen efter Påsken startede på de asiatiske markeder. Siden er Brent-prisen faldet til omkring 25 dollars pr. tønde.

Investorerne var imidlertid fortsat bekymrede over, at nedskæringerne måske ikke var nok til varigt at støtte højere priser.

Olielagrene i USA er fyldte

USA’s Energiministerium kunne i sidste uge oplyse, at de kommercielle lagre af råolie og olieprodukter på bare en uge var steget med 19 mio. tdr., og yderligere stigninger ventes denne og de kommende uger.

Værst er situationen i Texas, der med 5,7 mio. tdr. i døgnet står for næsten halvdelen af den amerikanske olieproduktion.

Negativ oliepris

Mandag var situationen på oliebørsen i New York, at olielagerkapaciteten på leveringstidspunktet i maj for den handlede olie var tæt på at være opbrugt. Frygten for, at USA inden for få uger løber tør for olielagerkapacitet, sendte mandag aften prisen på amerikansk råolie til levering i maj ned i minus 37,63 dollars pr. tønde.

Så sent som fredag var prisen på amerikansk råolie godt 18 dollars pr. tønde.

Mindre prisfald på Nordsøolien – endnu!

Situationen for råolie fra Nordsøen er anderledes. Råolie fra Nordsøen kan afhentes pr. skib, og der er derfor ikke samme problemstilling i forhold til lagerkapaciteten, som i USA.

Det vil imidlertid ændre sig, når verdensmarkedet hver dag tilføres omkring 10-15 millioner tønder råolie mere, men der efterspørges. Derfor må der også forudses store fald i Brent-prisen på olie.

Præsident Donald Trump vil fylde 75 millioner tønder olie i reservelagrene

Efter det historiske fald i olieprisen mandag oplyste Trump på pressemøde i USA natten til tirsdag dansk tid, at han var indstillet på at fylde USA’s strategiske reservelagre af råolie.

I øjeblikket indeholder USA’s strategiske reservelagre 635 millioner tønder olie. I alt er lagrene godkendt til at opbevare 713,5 millioner tønder. Der er derfor mulighed for at fjerne 75 millioner tønder olie fra markedet i USA.

Den strategiske reserve af råolie er blandt andet tiltænkt nødstilfælde som Irak-krigen i 1991 og orkanen Katrina i 2005.Reservelagrene ligger i et kompleks af fire underjordiske lagre ud til Den Mexicanske Golf i staterne Louisiana og Texas.

Det danske beredskab vedrørende forsyningssikkerhed for olie

Det danske lagerberedskab svarer til omkring 81 dages forbrug og er baseret på, at selskaber, som importerer eller producerer olieprodukter i Danmark, har en lagringspligt, som af selskaberne dækkes af selskabernes egne arbejdslagre, men for hovedpartens vedkommende af Foreningen Danske Olieberedskabslagre (FDO) på selskabernes vegne.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s