Den amerikanske centralbank satser alt

Jerome Powell1

Den amerikanske centralbank – the Fed – annoncerede mandag morgen inden børsen åbnede (mandag eftermiddag, dansk tid), at den var parat til at støtte virusramte amerikanske økonomi i hidtil uset omfang.

Federal Reserve tager nu de helt tunge våben i brug i kampen mod de ødelæggende økonomiske og finansielle konsekvenser af Corona-virussen. Det betyder at Centralbanken nu bevæger sig ind på områder, som den i de sidste mere end 100 år har holdt sig fra.

Først og fremmest vil Centralbanken vil købe ubegrænsede mængder statsobligationer og realkreditobligationer for at holde låneomkostningerne nede, og for at sikre, at børserne overhovedet kan fungere.

Centralbanken ville også understøtte de føderale bestræbelser på at sikre fortsat kredit til virksomheder såvel som statslige og lokale myndigheder.

Uenighed i Kongressen om hjælpepakke

Feds banebrydende initiativer blev offentliggjort samtidig med, at børserne forgæves ventede på at Demokrater og Republikanere i den amerikanske Kongres skulle blive enige om en pakke med flere billioner dollars i Coronavirus-støtte.

Demokraterne modsatte sig pakken, som løber op i omkring 10 pct. af det amerikanske bruttonationalprodukt.

Påstanden er, at pakken ikke gør nok for almindelige amerikanere, men favoriserede virksomhederne med milliarder i støtte: “Præsident Trump og den republikanske leder i Senatet, Mitch McConnell, prøver at redde de store virksomheder på bekostning af millioner af amerikanske familier” lød det fra Demokraterne.

Til beskyldningerne om at Republikanerne ville etablere en særlig støttefond på 500 mia. dollars til regeringens virksomhedsvenner, sagde finansminister Steven Mnuchin mandag til Fox Business, at det bestemt ikke var en ”slushfund” (fond til korrupte eller ulovlige formål), men en mekanisme, vi kan bruge til sammen med Centralbanken at øge likviditeten på lånemarkedet med yderligere 4000 mia. dollars. Vi taler om noget, der står øverst på Centralbankens ønskeliste – det er et massivt likviditetsprogram”.

Grænsen mellem finans- og pengepolitik ophæves

I fortsættelse af tidligere annoncerede støtteforanstaltninger bevæger Centralbanken sig nu ind på nyt territorium ved at yde direkte støtte til amerikanske arbejdsgivere, kommuner og husholdninger – en støtte som efter den traditionelle lærebog ville høre under finanspolitikken.

Et tegn på dybden af den krise, som Corona-virussen har påført den amerikanske økonomi, er at Centralbankens initiativer kun havde en meget begrænset umiddelbar effekt på kurserne på Wall Street. Efter et kortvarig opsving faldt kurserne på aktier og obligationer tilbage igen.

Aktier faldt mandag 4,5 pct. i New York. Renten på 10-årige amerikanske statsobligationer faldt umiddelbart, men steg igen til omkring 0,74 pct.

Mandagens Fed-aktion var opfølgning på tidligere dristige dispositioner, som formand Jerome Powell har taget i de sidste tre uger – skridt, der ville have været utænkelige for få måneder siden.

Amerikansk økonomi i frit fald

Vurderingen er, at alt skal gøres i en situation, hvor den amerikanske økonomi står over for dystre tider. James Bullard fra Federal Reserve Bank of St. Louis, forudsagde mandag, at den amerikanske ledighed kan stige til 30 pct. i andet kvartal sammen med et fald på 50 pct. i bruttonationalproduktet.

Morgan Stanley forventer, at den amerikanske økonomi vil falde med 30 pct. i andet kvartal.

Den amerikanske centralbanks nye kreditfaciliteter på lempelige rentevilkår forudsætter begrænsninger på bankernes udbetaling af udbytter og for opkøb af egne aktier, men indeholder ikke krav om at lånerne ikke må afskedige medarbejdere.

Centralbanken parat til ”whatever it takes”!

I sidste uge meddelte Centralbanken, at den som led i Quantitative Easening, QE, ville intervenere i markedet og opkøbe for mindst 500 mia. dollars statsobligationer og 200 mia. dollars erhvervsobligationer.

Den beslutning blev mandag overhalet – nu er der ingen – ligesom i ingen overhovedet – grænser for de opkøb Centralbanken kan foretage.

Fed vil nu gøre disse køb ubegrænsede og har samtidig etableret faciliteter, der er rettet mod direkte hjælp til arbejdsgivere, husholdninger samt byer og stater.

Desuden har centralbanken lanceret en række andre målrettede kreditfaciliterer til fordel for studielån, autolån, kreditkortlån og særlige lån til helt små virksomheder.

Markedet hilser det velkomment at Centralbanken er parat til ubegrænset QE. Udspillet opfattes som en garanti for, at the Fed ikke sparer på krudtet eller har tømt værktøjskassen, men tværtimod er parat til at gøre ”whatever it takes”.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s