Kronen under pres!

Lars Rohde

Kontanter når krisen kradser – og helst dollars!

Nationalbanken hævede torsdag den ledende rente med 0,15 procentpoint. Nationalbanken oplyser, at ændringen af renten sker ”på baggrund af salg af valuta”.

Kronen er under pres

Den virkelige årsag er, at den danske krone længe har stået svagt i forhold til euroen, der selv har haft besvær med at holde kursen over for amerikanske dollar.

Danmark er næppe hårdere ramt end så mange andre af corona-krisen, men under ekstreme kriser er der en tendens til, at små valutaer bliver presset fordi mange foretrækker den sikkerhed som placeringer i amerikanske dollar giver.

Umiddelbart forestiller man sig skumle udenlandske sammensværgelser, der gennemføre koordinerede angreb på den danske krone. Realiteten er, at hovedparten af ”spekulanterne” er skikkelige danske virksomheder og private, der udviser rettidig omhu og veksler deres kronekonti til – typisk – dollarkonti.

Men hvorfor er små valutaer særligt udsatte i den nuværende situation?

Realiteten er, at bunden er gået ud af oliemarkedet, der onsdag kollapsede til sit laveste niveau i 18 år. Oliepriserne er i frit fald. På oliebørsen i London er prisen på råolie fra Nordsøen nede på 24 dollars pr. tønde, mens amerikansk råolie på oliebørsen i New York er faldet til godt 20 dollar pr. tønde – den laveste pris i dette årtusinde.

På børserne for aktier ser det ikke meget bedre ud. Både i USA og Europa er kurserne faldet som en sten. På Wall Street har handelen flere gange været suspenderet, fordi kursfaldene var for store. Det brede S&P 500-indeks har tabt omkring 30 pct. af sin værdi på under en måned. Dow Jones og Nasdaq er ligeledes faldet med omkring 30 pct. i forhold til de seneste toppe.

Årsagen til de store kursfald er den altomsiggribende coronavirus, som får investorerne til at sælge ud af deres aktie- og obligationsbeholdninger. Normalt ville fald i kurserne på værdipapirer være ledsaget af stigende priser på guld, sølv og visse råvarer. Det er ikke tilfældet denne gang – ikke engang guld vil investorerne vide noget af. Guldprisen er faldet med 2,5 pct.

Når både aktier, obligationer og råvarer falder på samme tid, er det ifølge analytikere udtryk for, at investorer hurtigt forsøger at skaffe kontanter til at stå imod den økonomiske turbulens, som corona-krisen fører med sig.

Verden befinder sig allerede i en global recession, mener kreditvurderingskoncernen S&P Global Ratings, og pandemien har ikke engang toppet endnu. I USA skal vi måske helt frem til juli eller august, før udbruddet er under kontrol, advarer præsident Donald Trump.

Hjælpepakker

Både i USA og i Europa er der vedtaget gigantiske hjælpepakker, hvor vi taler om adskillige tusinde milliarder kroner.

Også den amerikanske centralbank, Federal Reserve, Bank of England og den europæiske centralbank, ECB, har hjulpet til ved at sænke renten og lancere en række kvantitative lempelser og omfattende programmer for opkøb af stats- og erhvervsobligationer. Samtidig har regeringer og centralbanker forsikret, at man er parat til mere – whatever it takes!

Kontanter er den sikre havn!

Problemet er, at investorerne åbenbart frygter, at det ikke er nok.

I den situation er der simpelthen ingen andre steder at gemme sig end i kontanter og helst amerikanske dollars. Derfor ser vi nu, at alle, der har mulighed for det, flytter deres placeringer fra norske kroner, danske kroner, svenske kroner, engelske pund og euro til amerikanske dollars.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s