NATO-konference med tågehornet Stanley R. Sloan

Stanley R. Sloan

Den kontroversielle amerikanske forsker og påståede NATO-ekspert, Stanley R. Sloan, kom alligevel til Danmark. Det gjorde han i forbindelse med en konference arrangeret af Atlantsammenslutningen på Frederiksberg Slot tirsdag den 3. marts 2020.

Stanley R. Sloan var som bekendt årsagen til at Atlantsammenslutningens stort anlagte 70-års NATO-jubilæumskonference i december 2019 måtte aflyses. Konferencen, der skulle afholdes i samarbejde med den amerikanske ambassade, blev aflyst da den amerikanske ambassade nedlagde veto mod Sloans optræden på konferencen.

Stanley R. Sloan er en velkendt kritiker af præsident Donald Trump, som tillægges ”instinkter affødt af en narcissistisk personlighed, hans behov for at blive elsket, hans personlige familie og finansielle bevæggrund samt hans beundring af ‘stærke ledere’.”

Stanley R. Sloan ytrer sig jævnligt i offentligheden i hårde vendinger om præsidenten. På Sloans Twitter-profil er der kommentarer om Trump, herunder om præsidentens ”sygelige” adfærd.

Det var betegnende, at på Frederiksberg Slot, var Jørgen Dragsdahl den første Stanley R. Sloan hilste hjerteligt på. Jørgen Dragsdahl var i 1970- og 1980erne Informations indflydelsesrige skribent om sikkerhedspolitik. Vi ved nu fra PET-kommissionen og dokumenter fremlagt i retssager, at medarbejdere i PET anså ham for at være påvirkningsagent for Sovjetunionen, og at han havde konspiratoriske møder med KGB-folk.

NATO står i sin værste krise

Stanley Sloans hovedbudskab på tirsdagens konference var det samme, som det ville have været i december. Nemlig, at NATO på grund af Trump i Det Hvide Hus står i sin værste krise siden oprettelsen i 1949.

“Det er første gang nogensinde, at en amerikansk præsident har stillet spørgsmålstegn ved USA’s forpligtelse til Artikel 5 og alliancen i det hele taget,” påpeger Stanley R. Sloan.

Artikel 5 er NATO’s såkaldte musketér-ed, der siger, at et angreb på et land er at betragte som et angreb på hele NATO.

Sloans indlæg var på ingen måde en ”upolitisk og objektiv” tale, men et partisk indlæg, der tydeligvis har det sigte at at miskreditere præsident Trump. Generalsekretær for Atlantsammenslutningen, ph.d. Lars Bangert Struwe, gjorde da også opmærksom på, at diskussionen om artikel 5 havde foregået siden optagelsen i de østeuropæiske lande i alliancen.

Det er en udokumenteret påstand, at præsident Trump skulle have udtalt en hensigt om at opgive NATO. Det er derimod velkendt, at Trump ønsker, at Europa som tidligere aftalt skal bidrage mere til alliancen, både økonomisk og militært.

Det nylige NATO-topmøde i London bekræfter, at det faktisk er ved at ske.

Sloans ”scenarier” om fremtiden for NATO er helt ude i hampen

Hans forudsigelse af, at et genvalg af Trump i 2020 vil indebære NATO’s opløsning, kan kun karakteriseres som en udokumenteret påstand. Sloan erkender da også, at enhver diskussion i NATO ikke vil forstumme, hvis USA i november vælger en demokratisk præsident (som Sloan tilkendegav, at han regnede med!). Der vil stadig være problemer for NATO, og der vil stadig være en diskussion om byrdedeling. Og den vil altid være der. For alle ledere i demokratiske lande vil altid forsøge at få mest mulig sikkerhed for deres befolkning til den lavest mulige pris.

Ingen nærmere overvejelser om NATO-alliancens nye udfordringer i Syrien

Sloans indlæg var til gengæld blottet for overvejelser om NATO-alliancens rolle i Syrien og Mellemøsten i det hele taget. Som bekendt har det danske forsvar sendt cirka 80 danske instruktører tilbage til al Asad-basen i Irak, hvor NATO-træningen af irakiske sikkerhedsstyrker genoptages efter en pause som følge af dronedrabet på Irans general Suleimani.

Udenrigsminister Jeppe Kofod kunne tirsdag den 27. november 2019 højest overraskende oplyse, at Danmark i slutningen af 2020 og halvandet år frem har overtaget ledelsen af NATO’s træningsmission i Irak, som Canada hidtil har ledet. Hovedkvarteret for den danske styrke på 200 soldater ved fuld styrke skulle ligge i Iraks hovedstad, Bagdad, og skulle udgøre ledelsen af NATO’s strategiske mission i Irak, der rådgiver irakiske officerer på strategisk niveau.

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s