Ny chef for Rigspolitiet

Thorkild Fogde

I en artikel i Berlingske Tidende rekapituleres hvordan landets nyudnævnte rigspolitichef, Thorkild Fogde, i sin tid som politidirektør i Københavns Politi spillede en rolle i det uskønne forløb om Tibetsagen, hvor dansk politi skærmede politiske besøg fra Kina mellem 2012 og 2014 fra at se demonstranter med tibetanske flag.

Thorkild Fogde blev først politidirektør i Københavns Politi i 2013 efter det omstridte besøg fra Kina i 2012, og det var Thorkild Fogde, som personligt ringede til Den Uafhængige Politiklagemyndighed for at anmelde Tibetsagen i 2015.

Men under Tibetkommissionens behandling af sagen kom det frem, at han som politidirektør tilsyneladende også bar en del af ansvaret for, at Københavns Politi kun fodslæbende udleverede centrale oplysninger i sagen.

”Tag flaget fra dem,” lyder det på en optagelse fra politiets radiokommunikation under et af besøgene, hvor vidner fortalte om betjente, som rev tibetanske flag ud af hænderne på fredelige demonstranter i 2012.

En optagelse, som offentligheden først fik lov til at høre flere år senere, efter at Folketingets Retsudvalg fejlagtigt havde fået et officielt svar om, at Københavns Politi ikke havde givet en sådan ordre.

Da Thorkild Fogde afgav forklaring under Tibetkommissionens første undersøgelse af sagen, beklagede han, at oplysningen om politiets ordre kom frem så sent.

”Jeg tror, at der kan gøres noget her. Måske er det forkert at have klagesager fordelt på forskellige myndigheder. Måske skal en myndighed på et tidligere tidspunkt have mulighed for et overblik tidligere i sagen,” sagde Thorkild Fogde ifølge DR.

Tibetkommissionen færdiggjorde en omfattende rapport om sagen i december 2017 uden at rette kritik mod Thorkild Fogde.

I sommeren 2018 blev kommissionen dog genåbnet. Det skete blandt andet efter historier i DR om, at kommissionen langtfra havde fået udleveret alt tilgængeligt materiale fra politi og ministerier. Og efter Berlingskes afsløring af, at danske politifolk havde skærmet politiske besøg fra Kina helt siden 1995 – og altså ikke kun under to specifikke besøg i 2012 og 2014.

Redegørelsen fra den nye Tibetkommission er stadig undervejs.

Hvorfor er Tibet-sagen ikke afsluttet?

Det har givet anledning til undren, at det ikke har været muligt at få Tibet-sagen afsluttet og ansvaret for krænkelserne af Grundloven placeret. Selv flere år med en konservativ justitsminister hr ikke kastet lys over mysteriet.

I en stadig læseværdig artikel i Altinget fra marts 2015 omtales problemerne i centraladministrationen og den manglende tillid til embedsmænd og myndigheder. Artiklen omtaler også de forventninger, der dengang var til den nye formand for Det Konservative Folkeparti:

”Mon ikke vi også snart hører de Konservatives Søren Pape Poulsen, tidligere Viborg-borgmester, i samme kor? Pape har endnu ikke på egen krop mærket systemets servicepakke over for en minister og vil nemmere end mere erfaringsbegunstigede kolleger undrende kunne finde på at spørge, hvad centraladministrationens mange tjenere dog får tiden til at gå med. Samtidig har han ved selvsyn oplevet urimelig statslig indblanding i stort og småt ude lokalt. Afbureaukratisering er en klassisk konservativ mærkesag, én af Poul Schlüters slagvarer i firserne og senest relanceret i Lene Espersens tid.

De politikere, der taler dunder mod new public management, embedsmandsvælde og McKinsey-konsulenter, vil kunne hente stemmer; en oplagt mulighed for Papes succeshungrende parti. Kritikken mod djøfiseringen i centraladministrativ forklædning har – delvist takket være embedsværket selv – et større vælgerpublikum end længe set.”

Søren Pape Poulsen har i mellemtiden fået ministererfaring som justitsminister, og vi begynder så småt at undre os over, hvad Søren Pape Poulsen egentlig fik udrettet i Justitsministeriet.

Lov og orden og en konservativ justitsminister

Som justitsminister talte han truende om bandepakker, burkaforbud, udvisninger og hårdere straffe, men i realiteten var han kørt fast.

Justitsministerens håndtering af Offentlighedslov, offentligt ansattes ytringsfrihed, sagspuklerne i anklagemyndigheden, Tibet-sagen, Tele-sagen og politiets generelle ineffektivitet påkalder sig sønderlemmende kritik.

På den anden side kan det ikke forventes, at en speditør fra Bjerringbro kan overtrumfe ”Deep State-elementerne” i Justitsministeriet.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s